Alkoofcamper huren

De alkoofcamper behoorde vroeger tot de meest populaire types van campers. Als je oudere modellen ziet dan zijn het nogal vaak modellen met een grote bobbel bovenaan de stuurcabine. Ze hebben sterk bijgedragen tot de populariteit van campers in Europa. Zowel in verhuur en verkoop waren de meeste modellen alkoven.

Een kleine 20 jaar geleden is deze trend beginnen keren en zagen we in meer en meer half integralen in het straatbeeld opduiken. Een alkoofmodel huren is ideaal voor een groot gezin, maar als je er met zijn tweetjes op uittrekt kan je even goed een half integraal of een compacte campervan huren.

Alkoofcamper huren: voordelen

  •  Groot voordeel van een alkoofmodel is dat je heel wat extra ruimte hebt. Dit model is aan de binnenzijde ook hoger wat het ruimtegevoel versterkt.
  •  Je kan in een alkoofcamper met meer personen slapen omdat je boven de stuurcabine nog een groot dubbel bed hebt. Je moet daarvoor wel met een ladder naar boven klauteren. Volwassenen staan niet te trappelen voor die klimpartij maar kinderen vinden het heerlijk. Als je een alkoofmodel huurt hebben kinderen bovenaan hun eigen private slaapkamer waar ze meestal goed in slapen.
  •  Als je met een alkoofcamper rijdt heb je bij slecht weer een uniek voordeel: bij regen of bij sneeuw krijg je veel minder neerslag op je voorruit. Je zit als het ware onder een afdakje. De zichtbaarheid is daarom beter en je ruitenwissers moeten minder hard werken.

Alkoofmodel huren: nadelen

De populariteit van een camper met alkoof is de laatste jaren sterk gedaald. Dit zowel in verkoop als in verhuur. Begrijpelijk, want er zijn wel een paar nadelen verbonden aan dit type camper. Het zijn geen onoverkomelijke dingen, maar heel wat reizigers vinden in een ander type camper net iets beter hun gading.

Als je op de camping staat of een leuke staanplaats hebt gevonden is er niets aan de hand. Een gehuurde alkoofcamper geeft je hetzelfde comfort als de andere types. Waar het echte nadeel dan wel zit? In het rijgedrag en het meerverbruik.

Windgevoelig

  • Een alkoofmodel is veel minder gestroomlijnd dan andere modellen. Je vangt dus veel meer wind, zowel vooraan als opzij. Je moet als chauffeur dus veel meer bijsturen wat het rijden wel lastiger en vermoeiende kan maken.
  • De alkoofcamper vangt meer wind, de motor moet harder werken en dus heb je automatisch ook meer verbruik. Een alkoofcamper huren betekent meteen dat je meer diesel zal verbruiken dan bij andere modellen. Je moet toch al snel rekenen op een paar extra liters verbruik per honderd gereden kilometers.
  • Sommige modellen hebben vooraan op de alkoof een raampje. Dit alkoofraampje is leuk als je ligt te slapen. Maar het is al rijdend ook vaak een bron van waterinfiltratie als je wind en regen op de kop hebt.  

Afmetingen en draaicirkel

Alkoofcampers zijn gemakkelijk 25 à 30 cm hoger dan andere modellen. Dat kan wel eens een probleem zijn, zeker in zuiderse landen waar de bruggen vaak lager zijn. Met een alkoofcamper zul je sneller moeten omrijden voor bruggetjes waar een andere camper, en zeker een buscamper, er nog net onder kan.

Bij veel GPS systemen kan je ook de hoogte van het voertuig instellen. De navigatie leidt je dan langs wegen met voldoende hoge bruggen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Vraag zeker aan de verhuurder van de alkoofcamper of hij de GPS heeft ingesteld op de juiste hoogte.

Als chauffeur is het ook in de bochten opletten geblazen. De bovenkant van een alkoofcamper zwaait meer uit. Ik heb het al meermaals meegemaakt dat  huurders verzeilt geraken in nauwe straatjes en dat ze bij het manoeuvreren met de zijkant van de alkoof een verkeersbord, een gebouw of een boom raken.

Zicht al rijdend in de bergen 

De zichtbaarheid in een alkoofcamper is onder bepaalde omstandigheden ook minder. Zeker als je in een bergachtige streek bergaf rijdt zie je weinig van het landschap. De alkoof zit dan eigenlijk in de weg. Groot verschil met bijvoorbeeld een integraalcamper waar je over een panoramische voorruit beschikt.

Een alkoofcamper huren: vooral voor grote gezinnen

Een alkoofmodel is vooral geschikt voor een groter gezin omdat er meer vaste slaapplaatsen zijn. Volwassenen houden er niet zo van om via de ladder naar boven te klauteren. Ga je op reis met twee personen of met vier volwassenen? Op onze hoofdpagina over campers vind je een overzicht met de verschillende mogelijkheden.

Denk je er aan om een alkoofcamper te huren? Ontdek alle mogelijkheden op onze website.

Vergelijkbare berichten