De beste camperplaats met een huurcamper

Als je er met je gehuurde camper op uit trekt zal je doorgaans de nacht doorbrengen op een camperplaats of camping. Gewoon ergens slapen langs de weg is niet altijd toegestaan. De keuze om te overnachten op een staanplaats voor campers of op het kampeerterrein van een camping is persoonlijk. Iedereen heeft zijn eigen manier van reizen. Waar de ene de infrastructuur en ruimte van een camping verkiest zweert een ander bij een goede camperplaats. Wat maakt nu een goede camperplaats?

De beste camperplaats: kenmerken

Voor een camperplaats betaal je in België en Nederland tussen de 10 en 40 Euro. Dat hangt af van de voorzieningen en de omgeving. Een uitbater van camperplaatsen zal meer vragen per nacht als zijn kampeerzone in een aantrekkelijke omgeving ligt. Ook de faciliteiten spelen een rol in de kostprijs. Daarnaast betaal je bij de ene camperplaats een vaste prijs per camper en bij de andere een bedrag per persoon.

beste camperplaats met automaat met jetons

Foto: een camperplaats uitgerust met een betaalsysteem aan de ingang. Hier betaal je je overnachting en koop je jetons voor vers water en elektriciteit

Hieronder overlopen we zaken die voor mij belangrijk zijn om bij de beste camperplaatsen te kunnen horen.

Rustig gelegen

Het is altijd fijn als een camperplaats gelegen is in een rustige omgeving. Vergis je daar niet in. Het kan gebeuren dat je ’s avonds toekomst op je stopplaats gelegen aan een wat bredere maar toch rustige straat. Dan blijkt ’s morgens dat het een drukke invalsweg is met heel wat woon-werk verkeer.

Dan maar beter een rustig baantje te midden van de velden. Dan wordt je gegarandeerd wakker met de stilte van natuur? Meestal wel. Maar kijkt toch uit. In periodes waarin er veel landbouwvoertuigen worden ingeschakeld word je misschien welk gewekt door het gebrom van tractoren of het gedaver van een pikdorsmachine.

Kortom, kom je tijdens de avonduren ergens toe? Probeer dus altijd in te schatten hoe de omgeving van de camperplaats tot leven komt in de loop van de dag. De beste camperplaats is gemakkelijk toegankelijk, maar ligt tegelijkertijd op een redelijke afstand van een grote baan of kruispunt.

Verharde toegang en staanplaats

Foto’s van een camperplaats zien er altijd goed uit. In de meeste gevallen zijn de foto’s genomen bij droog en zonnig weer. Maar wat als het enkele dagen geregend heeft? De beste camperplaats heeft daarom een verhard gedeelte. Parkeren in het gras is niet altijd een goed idee als de grond wat sompig is.

Belangrijk: een camper heeft heel wat gewicht op de achteras. De meeste campers die je huurt hebben voorwielaandrijving. Als je op een niet verharde ondergrond staat loop je dus meer kans dat je voorwielen grip verliezen en je vast komt te zitten. Bij de beste camperplaatsen zijn niet alleen de staanplaatsen zelf verhard, maar ook de toegangsweg.

Een huurcamper weegt gemakkelijk 3500 kg of meer, dus die kan je met de beste wil van de wereld niet zomaar los duwen. De enige redding is dan vaak een stevige terreinwagen of tractor die de camper uit het sompige gras trekt.

Voldoende stroomvoorziening

Heel wat camperplaatsen zijn voorzien van een 230 Volt zuil waarmee je je gehuurde camper kan koppelen. Zoals aangegeven in ons artikel over elektriciteit kan je toestellen zoals een koffiezet, croque monsieur machine, waterkoker of haardroger enkel gebruiken als je op het 230 Volt netwerk kan aansluiten.

de beste camperplaats heeft een elektriciteitszuil met 230 Volt

Foto: een voorbeeld van een 230 Volt elektriciteitszuil op de camperplaats. Je koppelt je gehuurde camper via de buitenstekker aan de zijkant van het voertuig.

Bij de beste camperplaatsen heb je daarom de mogelijkheid je huurcamper aan te sluiten op 230 Volt. Ik merk wel dat er grote verschillen zijn in de hoeveelheid stroom die je krijgt. Door de band genomen krijg je tussen de 6 Ah en 16 Ah stroom. Er zijn er ook waar je in de praktijk slechts 4 Ah uur binnenkrijgt. Dit is echt weinig: een standaard Senseo koffiezet vraagt al meer stroom dan dat.

Je hoeft gelukkig geen ingenieur zijn om te weten wat je kan doet met 6Ah of 16Ah. Er is een eenvoudige formule: Wattuur = Ampère-uur x Volt, oftewel Wh = Ah x V. Heb je het niet zo met wiskunde? Hieronder vind je een eenvoudige tabel die weergeeft hoeveel stroom je de huurcamper krijgt volgens het aantal Ah van de laadpaal

Aantal Ah vermeld op de laadpaal van de camperpaatsHoeveel stroom die je kan gebruiken in de huurcamper
Laadpaal 4 Ah920 Watt
Laadpaal 6 Ah1380 Watt
Laadpaal 8 Ah1840 Watt
Laadpaal 10 Ah2300 Watt
Laadpaal 12 Ah2760 Watt
Laadpaal 14 Ah3220 Watt
Laadpaal 16 Ah3680 Watt

In een boeiende omgeving

Soms is een camperplaats gewoon een eenmalige tussenstop. Een slaapplaats voor de nacht waar je verder niets mee hebt. In veel gevallen is het omgekeerd: je wil ook kunnen genieten van de omgeving, zeker als je een paar dagen blijft staan.

Jij kan het best uitmaken wat jij en je reisgenoten in de huurcamper leuk en gezellig vinden. Dat is voor iedereen anders, maar het is wel belangrijk om daarbij stil te staan. Valt er in de buurt iets te zien, te doen of beleven waar je iets aan hebt? Denk aan zaken zoals:

  • een bos of natuurgebied
  • bezienswaardigheden in de buurt
  • historisch museum
  • speeltuin voor de kinderen
  • een dorp of stadje met een gezellig centrum met wat tearooms, cafeetjes of eethuizen

De beste camperplaats in Nederland en België? Dat is voor mij en vele andere mensen gelegen in de buurt van wandel- en fietsknooppunten. In beide landen vind je een zeer uitgebreid wandel- en fietsnetwerk. Als je een camper huurt en deze voor een paar dagen in de buurt van de knooppunten installeert kan je gemakkelijk inpikken in verschillende routes.

De beste camperplaats heeft deze drie voorzieningen

Een camper huren en wildkamperen kan best leuk zijn, maar heeft zo zijn nadelen. Je mag niet overal zomaar ergens gaan staan om te overnachten en je beschikt niet over alle comfort. Net daarom is een camperplaats zo handig: je vindt er alle faciliteiten die je nodig hebt.

1 – Verswater

Mogelijkheid om vers water te nemen: na een paar dagen in de huurcamper is het onvermijdelijk dat je de verswatertank moet bijvullen. Soms is er al een waterslang gekoppeld aan de waterinstallatie. Ik verkies om die niet te gebruiken. Beter is om de slang van de camperplaats los te koppelen en de waterslang te gebruiken die de verhuurder van de camper heet bijgeleverd.

Zuil met aansluiting voor verswater op een camperplaats

Foto: deze camperplaats is uitgerust met een zuil met verswater. Je koppelt je waterslang aan het kraantje. Steek een jeton in de gleuf en je krijgt gedurende 4 minuten verswater voor in totaal ongeveer 90 liter.

2 – Elektriciteitsaansluiting

Elektriciteitsvoorziening met een aansluiting die zich redelijk dicht bij de camper bevindt. Zo heb je geen al te lange stroomkabel nodig. Zoals elders in dit artikel al aangegeven: probeer toch altijd om een camperplaats te vinden waar je minstens 6 Ah stroom hebt, al is 10 Ah tot 16 Ah nog beter.

3 – Wc-cassette en vuilwater lozen

Wc-cassette en vuilwater lozen: de beste camperplaats is zonder discussie voorzien van een plaats waar je de wc-cassette en vuilwatertank kan ledigen. Dit doe je bij een zogenaamde sanizuil. Aan de kant van het deksel van de sanizuil zit er vaak ook nog kraantje. Dit dient om de wc-cassette van je chemisch toilet uit te spoelen.

de beste camperplaatsen hebben een sanizuil

Foto: via de blauwe klep op de sanizuil krijg je toegang tot de looszone voor het chemisch toilet en het vuilwater. Het kraantje kan je gebruiken om de wc-cassette te spoelen.

Een goede camperplaats ligt er netjes bij

Als je met de huurcamper op reis bent wil je zorgeloos kunnen genieten van je plekje. De beste camperplaats is daarom netjes en goed onderhouden, met gemaaid gras en bijgeknipte struiken. Het hoeft niet allemaal perfect te zijn maar een verzorgde omgeving zorgt voor rust in je hoofd.

Wat mij ook altijd opvalt: als de camperplaats er keurig bijligt doet iedereen extra zijn best om dat zo te houden. Als de camperzone er maar triestig uitziet worden vele kampeerders ook net wat nonchalanter.

Als je net als ik de camperplaats graag proper achterlaat kan je het zeker appreciëren als er voldoende vuilnisbakken staan waar je je huishoudelijk afval kan achterlaten. De evidentie zelf, maar helaas vind je niet overal voldoende vuilnisbakken of worden ze niet tijdig geleegd. Dat is dan niet bepaald een voorbeeld van een goede camperplaats. In dat laatste geval neem je je afval gewoon mee en deponeer je het bij de volgende stop ergens in een vuilnisbak.

vuilnisbakken gescheiden afval op camperplaats

Foto: deze camperplaats heeft gescheiden en propere vuilnisbakken voor restafval en PMD.

Leuke extra’s

Ze zijn niet voor iedereen belangrijk, maar voor sommige reizigers spelen ze zeker een rol in de keuze van hun camperplaats. Voor de ene zijn ze onbelangrijk, voor de ander zijn ze onontbeerlijk.

Omheining voor de hond

Is je hond mee in de huurcamper? Dan is het interessant als er een afsluiting rond de camperplaats staat. Kijk eerst en vooral na of er bepaalde regels zijn voor honden. Er zijn bijvoorbeeld camperplaatsen waar de hond altijd aangelijnd moet zijn. Mag de hond vrij rondlopen? Dan heb je best een afgesloten kampeerzone zodat je viervoeter er niet vandoor kan gaan.

Zone met bomen

Een zone met bomen waar je de camper kan onder parkeren. Er zijn kampeerders die graag met hun camper in de schaduw van één of meerder bomen staan. Dat geeft extra koelte. Handig meegenomen, maar heeft ook zijn nadelen. Huur je een camper met zonnepanelen? Als je onder een bomenrij staat werken deze panelen niet. Krijg je tegelijk voldoende 230 Volt stroom binnen dan is dat niet meteen van belang. Een satelliet op je dak kan wel problemen geven: de bomen verstoren het signaal waardoor je de televisie in je huurcamper geen of slecht beeld geeft.

Vlak en waterpas terrein

In België en Nederland is dat over het algemeen geen probleem. Als je huurcamper niet helemaal waterpas staat kan je dat verhelpen door onder één of meerdere wielen een oprijblok te plaatsen. Wil je 100% waterpas staan zonder moeite? Er zijn campers die voorzien zijn van een automatisch levelsysteem waarbij 4 hydraulische poten de camper perfect vlak zetten. Vooral je op zoek gaat om dergelijke camper te huren: dit type vind je vooral in het hogere marktsegment en op rijbewijs C.

Wifi voorziening

Live de wedstrijd van je favoriete sportteam volgen of een filmpje downloaden? Het is altijd handig als de camperplaats (gratis) wifi aanbiedt. Ook al heb je een mobiele telefoon met abonnement, je kan het handig gebruiken om data te besparen. Wel opletten: deze open wifi netwerken zijn niet echt beveiligd. Gebruik ze dus niet om bijvoorbeeld online betalingen te doen. De gegevens kunnen gemakkelijk onderschept worden.

Goed nieuws: er komen camperplaatsen bij!

Het huren van een camper zit nog altijd stevig in de lift. In Nederland en België komen er voortdurend extra camperplaatsen bij. In beide landen doet de overheid heel wat inspanningen om te zorgen dat er kwalitatieve kampeerzones bijkomen die kunnen meedingen naar de titel van beste camperplaats.

“Toerisme Vlaanderen neemt, net als veel andere partners, initiatieven om kampeerondernemers en toeristische organisaties aan te moedigen en te inspireren om camperplaatsen aan te leggen.” (Bron)

Goed nieuws dus voor de vele huurders die er met een camper willen op uittrekken en toch niet te ver willen rijden!

Vergelijkbare berichten