Beter slapen in de camper
Een goede nachtrust is altijd belangrijk. Ook als je een camper huurt en er voor een paar dagen of weken op uittrekt wil je lekker kunnen slapen. Dan houd je best rekening met een aantal zaken, die ik hieronder graag even oplijst.
Huur de beste indeling
Je kan heel wat verschillende soorten campers huren. De slaapplaatsen zijn niet altijd voor iedereen geschikt. Zeker als vrij groot of wat zwaarder bent moet je vooraf de bedmaten opvragen aan de verhuurder.
De typische bedden in een camper staan hieronder. De lengtes die ik hierbij aangeef zijn gemiddelden, en kunnen verschillen van merk tot merk. De afmetingen geven toch al een idee.
Twee aparte bedden
Een populaire opstelling zijn twee aparte bedden achteraan, ook wel “twin beds” of “lits jumeaux” genaamd. De bedden zijn bereikbaar via de middengang die eventueel nog van enkele treden is voorzien.
- Als een camper huurt met twee aparte bedden heb je soms de mogelijkheid om tussen de bedden in nog een tussenstuk te leggen. Zo maak je een heel groot dwarsbed van zowat 200 cm op 180 cm.
- De twee bedden hebben vaak een ongelijke lengte. Dit hangt af van verdere indeling van de camper.
- Ik hoor van heel mensen dat ze liefst een camper huren met twin bedden. Als het ’s nachts warm is in de camper is het net iets handiger als de persoon met wie je slaapt niet de dicht tegen je ligt.
- Er zijn modellen waarbij je het volledige bedsysteem in de hoogte kan verstellen (manueel of elektrisch). De bergruimte onder de bedden wordt dan naargelang het geval hoger of kleiner.
Qua slaapcomfort is er tegen een indeling met twee aparte bedden weinig in te brengen. Het echte nadeel zit hem ergens anders. Omdat de bedden vrij veel ruimte innemen is er geen plaats meer om nog een kleerkast te voorzien binnen de beschikbare ruimte. Er zijn één of twee kleine bergruimtes onder de bedden waar je kledij in kwijt kan.
Groot vrijstaand bed achteraan
Je huurt een camper met dubbel bed zoals er bij de meeste mensen thuis staat. Het bed is aan beide kanten toegankelijk. In campers die te huur worden aangeboden komt dit dubbele bed veel voor. Het is me al vaak opgevallen dat de afmetingen ervan sterk kunnen verschillen.
- De breedte van dit bed varieert van 140 tot 160 cm. Een breder bed betekent uiteraard dat er aan de zijkant minder ruimt overblijft om in en uit het bed te stappen.
- De lengte van het bed varieert van 190 cm tot 210 cm. Let wel op: dit is de lengte in het midden van het bed. Er zijn campers die een vrijstaand bed hebben dat heel sterk afgerond is aan het voeteinde. Je bed is misschien wel 200 cm in het midden, aan de zijkanten is het pak minder.
- Bij huurmodellen in het hogere marktsegment vind je ook bedden die uittrekbaar of uitklapbaar zijn. Je maakt het bed langer om in te slapen. Overdag neemt het bed minder plaats in heb je meer leefruimte.
- Je vindt op de huurmarkt ook modellen die voorzien zijn van een systeem waarbij het bed in de hoogte verstelbaar is. Dat kan manueel (met een zwengel) of elektrisch.
Huurcamper met paviljoenbed
Als je een half integraal huurt krijg je vaak nog een extra bed bij dat gemonteerd is boven de zithoek. Deze slaapplaats heten we in de sector ‘het paviljoenbed’ of ‘plafondbed’.
- Overdag hangt het paviljoenbed tegen het plafond boven de zithoek. Om te slapen laat je het bed zakken. Dit doe je manueel of elektrisch. Het hoeft geen betoog dat de elektrische variant de voorkeur heeft. Gewoon op een knopje drukken om je bed op de gewenste hoogte te zetten.
- Het paviljoenbed in een huurcamper is meestal dwarsgeplaatst. De afmetingen verschillen nogal van fabrikant tot fabrikant. De lengte is 190 meter, de breedte varieert van 130 tot 150 cm.
- Er zijn enkele campers om de markt waarbij het paviljoenbed in de lengterichting hangt. Je krijgt dan een extra groot bed. In verhuur zijn deze modellen minder courant.
- Het paviljoenbed hangt vast aan een mechanisme dat het bed op en neer kan doen bewegen. De kwaliteit van het mechanisme en de begeleiders in de wanden bepalen mee de draagkracht van het bed. Met andere woorden: vooraleer je een camper huurt vraag je best aan de verhuurder hoeveel het bed mag dragen.
Dwarsbed achteraan
Een dwarsgeplaatst bed bij een grote camper heeft een lengte van 200 cm op 140 cm. Bij veel modellen zit dit model boven een garageruimte. Het bed is dus hoger geplaatst waardoor je een klein laddertje met enkele treden nodig hebt om vlot in en uit bed te geraken.
- Nadeel van dit soort bed is dat de persoon die het verst ligt over de andere moet kruipen als hij of zij midden in de nacht naar het toilet moet.
- Heb je in de garageruimte onder het bed geen fietsen staan? Er zijn huurmodellen waarbij je het bed in de hoogte kan regelen. Het bed is dan gemakkelijker toegankelijk.
Slapen in de alkoof
Een camper met een alkoof is een echt familiemodel en heeft als kenmerk de karakteristieke bobbel boven de stuurcabine. Deze ruimte bovenaan is voorzien van een dubbel bed. Je hebt een laddertje nodig om het bed te bereiken.
- De afmetingen van een alkoofbed zijn ruim. Je mag in een huurcamper rekenen op afmetingen van 200 cm op 140 cm.
- Een bed in de alkoof is heerlijk voor kinderen maar minder voor volwassenen. Je moet met een ladder naar boven klimmen en de hoogte is onvoldoende om als volwassene recht te zitten.
- De persoon die het verst ligt is behoorlijk ingesloten. Ik hoor wel eens dat dit voor mensen een claustrofobische ervaring is.
Beddengoed
Huurbedrijven voorzien meestal geen beddengoed. Zorg dus voor je eigen kussens, donsdekens en slaapzakken.
- Een donsdeken is een stuk gemakkelijker dan aparte lakens en dekens. Je bed is snel opgemaakt.
- Verwacht je tijdens je reis met de camper koude nachten? Neem dan eventueel slaapzakken mee.
- Een matrastopper kan een optie zijn voor extra ondersteuning en zachtheid.
Raamverduistering in de huurcamper
Je verwacht misschien niet dat het pikdonker is je gehuurde camper maar te veel lichtinval is ook niet altijd handig. Zowat alle campers hebben raamverduistering.
Verblinding op de ramen van het woongedeelte
De ramen in het woongedeelte verduister je met zogenaamde combirollo’s. Dit systeem is vast aan de binnenwand bevestigd. Je kan het raam volledig of gedeeltelijk verduisteren, in combinatie met een muggenhor.
Nachtverblinding voor het raam van de celdeur
Als de celdeur een raampje heeft kan je dit ook verduisteren met een oprolbaar verduisteringssysteem.
Verblinding voor de stuurcabine van de huurcamper
De voorruit en zijruiten van de stuurcabine hebben hun eigen systeem. Als je een camper huurt van recente makelij zal je er meestal een ingebouwde cabine verduistering in aantreffen. De oprolbare verduistering zit vast aan de zijstijlen en de cabinedeuren. Is er geen ingewerkt systeem? Dan kan je voorruit en rijruiten verduisteren met losse verduisteringsmatten met zuignappen
Extra accessoires als je slaapt
Slapen in een huurcamper is net iets anders als slapen thuis. De wanden van de camper zijn minder dik waardoor je mogelijk last meer last hebt van omgevingsgeluiden. De eerste oplossing is dan natuurlijk om ergens te overnachten waar het rustig is. Kan dat niet? Dan is het nuttig om oordopjes bij de hand hebt.
Zoals hoger aangegeven kan je je camper vrij goed afschermen van invallend licht. Heb je het toch graag zeer donker? Een oogmasker zoals je op vliegtuigen ziet is dan de oplossing.
To do: slapen in de camper
- Ben je groot of zwaar? Vraag de bedmaten van de camper die je wil huren.
- Heeft de camper een paviljoenbed? Vraag naar het draagvermogen
- Zorg voor comfortabel beddengoed met eventueel een slaapzak of topper
- Neem oordopjes en een oogmasker mee