camper huren in Nederland of België

Je wil een camper huren? Misschien in het licht van een toekomstige aankoop of omdat je een nieuwe manier van reizen wil leren kennen? Alvast een goed idee. Er wel een aantal zaken waar je moet op letten. Na vele jaren in de campersector gewerkt te hebben kan je dit alvast meegeven:

Een geslaagde camperreis begint bij de keuze van het juiste model. Je moet sowieso een camper huren die past bij jou en jouw manier van reizen.

Welke type camper ga je huren?

Buscamper of campervan

 • Een buscamper of campervan is een compacte motorhome. Gemakkelijk manoeuvreerbaar en vlot te besturen, ook voor wie niet gewoon is om met een camper te rijden. Die compacte afmetingen hebben natuurlijk ook een keerzijde. Er is in een buscamper of campervan uiteraard minder plaats dan andere types zwerfwagens. Je moet goed georganiseerd zijn als je met een dergelijk model op reis vertrekt.
 •  Voor wie? Buscampers worden meestal gehuurd door jongere mensen die er met zijn tweetjes op uit trekken. Ze zijn ook ideaal voor wie een citytrip wil doen, maar minder geschikt om bijvoorbeeld twee weken naar Noorwegen te trekken
een camper huren waar je overal mee kan parkeren

Foto boven: als je een campervan huurt die zeer compact is kan je ermee gemakkelijk parkeren en zelfs overnachten op een gewone parking. Op de foto een model op basis van een Ford Custom.

Alles over de voor- en nadelen van de huur van een buscamper vind je op de pagina: Een buscamper huren: hierop moet je letten

Integraal

Integraalmodellen zijn de meest luxueuze campers die je kan huren.

 • Kenmerkend is de grote panoramische voorruit. Deze zorgt voor heel wat lichtinval. Omdat de stuurcabine breder is dan bij een half integraal krijg je ook meteen een veel ruimer gevoel. 
 • Nadeel is dat je als chauffeur verder van de voorruit zit. Dit kan in het begin wat onwennig aanvoelen.
 • Voor wie? Integraalcampers worden meestal gehuurd door een iets ouder publiek dat meer gesteld is op ruimte, luxe en comfort. Omdat deze modellen duurder zijn om te maken vind je ze terug in het hogere marktsegment.

Heb je interesse om een integraal camper te huren? Lezen zeker het artikel Een integraalcamper huren: hierop moet je letten.

Half integraal camper

 • De half integraal camper is de meest populaire onder de zwerfwagens. Je vindt ze in alle kleuren en maten en met alle mogelijke indelingen. 
 • De fabricage is goedkoper dan van een integraalmodel. De aankoopprijs is lager waardoor de huurprijzen van een half integraal in het algemeen lager zijn dan van een integraal.
 • Voor wie? Half integralen worden eigenlijk aan iedereen verhuurd. Ze zijn ideaal voor een jong koppel dat er met zijn tweetjes wil uit op uittrekken maar toch voldoende ruimte wil. Ze zij ideaal om bijvoorbeeld fietsen en ander hobbymateriaal mee te nemen. Deze huurcampers zijn ook perfect geschikt voor een ouder koppel dat twee kleinkinderen meeneemt. 
 • Ook als je er met twee koppels wil op uittrekken voldoet dit model. In dit laatste geval kijk je best om een camper te huren met een afscheidswand tussen de voor- en achterzijde van de camper. Zo heeft iedereen zijn privacy.

Foto: een camper huren met twee aparte bedden betekent in veel gevallen dat er geen plaats meer is voor een aparte kleerkast. In dit type huurcamper gebruik je de ruimte onder de bedden om kledij weg te hangen en te leggen. 

Alles over de verhuur van een semi-integrale camper vind je op de pagina: Een half integraal camper huren: hierop moet je letten

Alkoof

De alkoofmodellen zijn zowat de oudste modellen op de markt. Je herkent ze aan hun karakteristieke bobbel boven de stuurcabine. 

 • Door hun minder aerodynamische bouw ligt het verbruik hoger. 
 • Het weggedrag is minder stabiel, zeker bij zijwind.
 • Voor wie? Deze modellen zijn de laatste jaren minder in trek bij de gemiddelde reiziger. Ze worden eigenlijk enkel nog gekocht en gehuurd door grotere families.
grote families huren een camper met alkoof

Foto boven: een huurcamper met alkoof. Dit type camper wordt vooral gehuurd door gezinnen met kinderen.

Je leest meer over deze modellen op de pagina: Een alkoof camper huren: hierop moet je letten

Tabel: overzicht huurmodellen

Type huurcamperWie huurt?UitzichtWaarom huren?
BuscamperJongere koppels en reizigers voor kortere tripsIngerichte bestelwagenCompact en gemakkelijk maneuvreerbaar
Half integraal camperKoppels die met twee reizen of koppels met twee (klein)kinderenCabine van bestelwagen met opbouw door camperfabrikantRuim en comfortabel voor 2 personen, vaak met extra bed boven zithoek
Integraal camperOudere koppels op zoek naar maximum comfortOpbouw in één stuk door de camperfabrikantLuxueus, hogere afwerking, extra ruimtegevoel
AlkoofcamperFamilies die nood hebben aan ruimte en meer slaapplaatsenCabine van bestelwagen met opbouw door camperfabrikant, met grote bobbel boven de stuurcabineMeer slaapplaatsen en praktische binnenruimte

De leeftijd van de camper

Een criterium dat je niet mag onderschatten is de leeftijd van de camper. Om een open deur in te trappen: een oudere huurcamper heeft meer kilometers gereden. Maar dat is niet het voornaamste. Een camper die al wat jaren op de teller heeft staan is vaak uitgerust met accessoires van een verouderde generatie.

Kilometerstand is minder belangrijk

De kilometerstand bij een huurcamper is meestal niet zo belangrijk. Dit op voorwaarden dat de camper altijd goed onderhouden is geweest. De motor van een camper kan wel wat hebben. Het gaat tenslotte om een chassis van een bestelwagen, gemaakt voor het zware werk. We vinden hetzelfde chassis en motor bij bestelwagens van bouwondernemingen of pakjesbezorgers. En die krijgen ook heel wat te verduren.

Wel belangrijk om te vermelden is de Euronorm van de dieselmotor. Als je een camper huurt die uitgerust is met een minder milieuvriendelijke motor bestaat de kans dat je sommige steden niet binnen mag. Dit geldt voor meer dan honderd verstedelijkte gebieden in Europa en de normen worden om de zoveel jaar verstrengd.

Let wel op met de toebehoren

Een goed onderhouden camper huren met vele tienduizenden kilometers op de teller is eigenlijk geen probleem. De toebehoren zijn een ander verhaal.

De extra toebehoren op een huurcamper zijn een ander verhaal. Technologieën evolueren snel en dat betekent dat de uitrusting op een huurcamper ook snel verouderd. Dat geldt zowel voor het chassisgedeelte als voor de wooncel.

 • Een zonnepaneel dat tien jaar oud is zal een minder goed rendement halen dan een gelijkwaardig lichtpaneel van de laatste generatie.
 • Moderne huurcampers zijn vaak voorzien van volledige LED verlichting en hebben apparatuur die zuiniger is. Dat scheelt een slok op de borrel in het energieverbruik. 
 • De moderne koelkasten halen een beter rendement: ze koelen beter en vragen minder energie.
 • Een oudere camper zal ook niet altijd uitgerust zijn met een Smart televisie, zal niet beschikken over ingebouwde USB aansluitingen en andere moderne snufjes

Ik heb de laatste jaren ook een sterke evolutie gezien in de uitrusting op het basis chassis. Vijftien jaar geleden mocht je blij zijn met cruise control, airco op de motor en elektrisch verwarmde spiegels. Tegenwoordig beschikken de campers over een scala aan hulpmiddelen voor de bestuurder. Denk aan ABS, hill descent, een ingebouwde achteruitrijcamera, parkeerhulp voor- of achteraan,…

je kan een camper huren met evenveel comfort als in een personenwagen

Foto boven: de stuurcabine van een moderne camper. Als je een dergelijk model huurt heb je onder meer airco op de motor, automatische versnellingen, elektrisch regelbare buitenspiegels, snelheidsregelaar, telefoon- en radiobediening aan het stuur.

Jongere camper hurenOudere camper huren
Moderne motor: minder uitstoot, lager verbruik en minder lawaaiOudere motor: lagere euronorm, hoger verbruik en meer lawaai
Meestal toegelaten tot milieuzones en lage emissie zonesNiet alle oudere dieselcampers mogen zomaar binnenrijden in milieuzones en lage emissie zones
Zonnepanelen van de laatste generatieMindere kwaliteit van zonnepanelen
Zuinige led-verlichtingMeer verbruik door verlichting
Meer uitrusting op chassisgedeelteBasisuitrusting op chassisgedeelte
Recente batterijen met betere laadcapaciteitMinder performante batterijen indien niet vervangen
De verhuurder kijkt er mogelijk strenger op toe dat alles in bijna nieuwstaat blijftDe verhuurder is misschien wat minder gevoelig aan een krasje meer of minder
Bestuurder geniet van extra comfort met cruise control, hill descent,Opties die je als standaard beschouwd op een auto zijn niet altijd standaard op een oudere huurcamper
Cabinezetels met regelbare armsteunen en lendesteunenCabinezetels zonder armsteunen en weinig afregelmogelijkheden

Kortom, een oudere camper huren is in principe geen probleem. Houd er wel rekening mee dat de basisuitrusting niet zo rijkelijk is en dat de apparatuur ook al wat verouderd kan zijn. Daar staat een wel tegenover dat een oudere camper goedkoper is om te huren.

Camper huren met rijbewijs B of C?

De meeste campers die je huurt mag je besturen met het gewone rijbewijs dat je ook gebruikt voor een personenwagen. In Nederland en België spreken we van een rijbewijs B.

Met een rijbewijs B is het maximum toegelaten gewicht van de camper beperkt tot 3500 kg. Dit betekent dat het nuttige laadvermogen van de meeste huurcampers niet overweldigend is.  Je moet dus wel kijken wat je meeneemt om niet in overgewicht te geraken.

Een minderheid van de campers vraagt om een rijbewijs C. Voordeel van deze modellen is dat je beschikt over veel meer laadvermogen. De keerzijde van de medaille is dat je met een camper die is ingeschreven op rijbewijs C minder vrij bent. De huurcamper valt onder een andere regelgeving waardoor je sommige steden niet binnen mag en sommige tunnels niet mag gebruiken. Bovendien is de snelheid op autostrades vaak beperkt tot 90 km/u. 

Camper huren op rijbewijs BCamper huren op rijbewijs C
Maximum gewicht van de camper is 3500 kg.Maximum gewicht van de camper boven 3500 kg, afhankelijk van chassis tot bv. 4000 kg, 4500 kg of meer.
Laadvermogen beperktExtra veel laadvermogen
Steden en tunnels zijn geen probleemSteden en tunnels soms verboden voor voertuigen van meer dan 3500 kg
Gemakkelijk om van bestuurder te wisselenNiet elke medepassagier beschikt over een rijbewijs C
Snelheid op autosnelwegen zoals personenwagen (afhankelijk van het land)Snelheid op autosnelwegen beperkt tot bijvoorbeeld 90 km/uur (afhankelijk van het land)
Bovenstaande tabel bevat algemene info – vraag meer info aan de verhuurder of check de wetgeving per land

Slechts een minderheid van de chauffeurs heeft een rijbewijs C. Stel dat jij als enige van je reisgezellen daarover beschikt. Je bent op vakantie met de huurcamper maar er loopt iets mis met je. Je voelt je een paar dagen niet goed of je breekt een been. Als niemand van je reisgenoten dan over een rijbewijs C beschikt heb je echt wel een probleem. Niemand kan het stuur van je overnemen. 

Manueel versnellingen of automaat

Net zoals bij personenwagens heb ik gemerkt dat er bij de aankoop van campers meer en meer vraag is naar een automatische versnellingsbak. Verwonderlijk is dat niet. Het is heel comfortabel rijden met een automaat. De laatste nieuwe versies die op de markt zijn schakelen heel aangenaam en vlot.

Als je kijkt naar de campers die te huur zijn zal je merken dat de recente modellen vaak voorzien zijn van een automaat. De doorbraak van de automaat is er slechts de laatste jaren gekomen. Op oudere modellen is een automatische versnellingsbak een echte luxe

Rijden met een manuele versnellingsbak is ook niet echt moeilijk, maar het vraag wel wat gewenning. De verhoudingen tussen de versnellingen liggen immers anders dan bij een gewone auto. Maar goed, daar hoef je je in principe geen zorgen over te maken: na een paar dagen ben je het helemaal gewoon. Alleen is het vervelend als je die camper maar voor een paar dagen hebt gehuurd. Tegen de tijd dat je de manuele versnellingsbak onder de knie hebt is het alweer tijd om de motorhome in te leveren…

een camper huren met automaat is ideaal als je de eerste keer huurt

Een camper huren met automatische versnellingsbak is nog zo fijn je hoeft  niet door een leerproces te gaan. Je voelt je als bestuurder van de huurcamper veel sneller op je gemak.

Waar kan je een camper huren?

Er zijn in Nederland en België heel wat mogelijkheden om je droommodel te vinden. Een camper huren kan je in hoofdzaak doen via vier verschillende kanalen.

Via particuliere verhuur

Er zijn heel wat particulieren die een camper een aantal weken per jaar verhuren. Ze doen dit rechtstreeks van verhuurder naar huurder, zonder dat daar een tussenpersoon aan te pas komt. Het gaat dan niet om professionele verhuurders maar mensen die hun zwerfwagen te huur aanbieden om daarmee een deel van de aankoopprijs en jaarlijkse kosten te recupereren.

De camper rechtstreeks huren van een particulier is meestal de goedkoopste formule. De persoon die jou je huurcamper ter beschikking stelt moet geen commissie afdragen aan een verhuurplatform. Daarom kan hij of zij scherper op de prijs gaan.

Check zeker de verzekeringspolis van de huurcamper

Als je rechtstreeks van een particulier huurt is het belangrijk om goed na te gaan of de verzekering volledig in orde is. Maatschappijen die verzekeringen voor campers aanbieden maken een onderscheid tussen particulieren en professionele verhuurders. De verzekeringspolis van een professionele verhuurder is een pak duurder maar biedt dan ook vaak aanvullende dekkingen. 

Bekijk zeker met de particuliere verhuurder hoe zijn verzekeringspolis in elkaar zit. Wat in geval van diefstal van de camper? Wat met de dekking bij een ongeval met ernstige materiële of stoffelijke schade?

Betrouw je het niet helemaal om rechtstreeks van een particulier te huren? Dan kan je een camper huren die wordt aangeboden via een verhuurplatform.

Camper verhuurplatform

Er zijn heel wat verhuurplatformen waar je een camper kan huren. Deze manier van huren zit de laatste jaren sterk in de lift. Gebruik maken van deze platformen heeft zo zijn voordelen.

1 – Heel wat soorten en modellen

Het voordeel van deze platformen is dat je kan kiezen uit een ruime waaier aan campers in alle prijsklassen. Ook als je op zoekt bent om een speciale camper te huren die wat minder goed in de markt ligt. De kans bestaat dat je die toch vinden via een verhuurplatform.

2 – Vlotte afhandeling van de betaling

Huur je rechtstreeks van een particulier? Dan komt het vooral aan op vertrouwen. Je moet vooraf je voorschot storten. Wat als de camper niet beschikbaar is op de dag van verhuur? Wat als het model niet klopt met de beschrijving of in slechte staat is? Je moet dan rechtstreeks een regeling treffen met de verhuurder.

Huurplatformen zorgen voor een vlotte afhandeling van de betaling van het voorschot. Komt de verhuurder zijn verplichtingen niet na kan je verhaal halen bij het platform.

3 – Huurcontract met een betere verzekering

Als je huurt via een huurplatform heb je in de meeste gevallen ook een uitgebreidere verzekering die een betere dekking biedt dan bij particulier verhuur. Je wil natuurlijk niet dat er op reis iets fout loopt maar het kan altijd gebeuren. Daarom blijft het belangrijk om de verzekeringspolis te checken. Je zal opmerken dat campers die verhuurd worden via een huurplatform over een ruimere dekking beschikken wat zorgt voor extra gemoedsrust.

Huren via een professionele verhuurder

Je kan in Nederland voor de huur van een camper ook terecht bij heel wat professionele verhuurfirma’s. Van Amsterdam tot Rotterdam, van Groningen tot Maastricht. Hetzelfde geldt voor België. In veel gevallen gaat het over camperdealers die naast verkoop en onderhoud ook een huurvloot aanbieden. Een camper huren via een verhuurbedrijf heeft zo zijn voordelen:

1 – Recente en populaire modellen

De modellen in de huurvloot worden regelmatig te koop aangeboden. Zo worden de campers regelmatig vernieuwd. Je vertrekt daardoor op reis met een recente camper. De verhuurders kennen de markt goed en zorgen dat hun vloot bestaat uit populaire grondplannen en modellen, voorzien van de laatste generatie accessoires.

2 – Uitgebreide verzekeringspolis

De verzekeringspolissen van professionele verhuurders zijn uitgebreider. Ze zijn op maat van de huurvloot en houden rekening met de specifieke risico’s verbonden aan huurcampers. Chauffeurs die een camper huren hebben in het algemeen genomen minder ervaring met een voertuig van dergelijke afmetingen. Het risico op een ongeval met (beperkte) materiële schade is groter. Omdat niet alle huurders hun camper als een goede huisvader beheren is er meer kans op diefstal.

3 – Technische dienst

Verhuurfirma’s beschikken over een professionele technische dienst die gewoon is om campers te onderhouden. Bovendien zijn ze in staat om snel de nodige herstellingen en reparaties uit te voeren waardoor hun huurmodellen in prima staat zijn.

4 – Vertrekgarantie

Professionele huurfirma’s hebben meerdere modellen in hun vloot. Ze kunnen snel een andere huurcamper meegeven als er een probleem opduikt met het geboekte exemplaar.

Grotere huurfirma’s hebben vaak ook één of twee motorhomes in reserve zodanig dat ze bij eventuele problemen snel kunnen ingrijpen. Dit geeft je een veel grotere vertrekgarantie. Staat je geboekte motorhome niet klaar dan hebben ze op korte termijn een alternatief voor je.

5 – Uitstekende service

Het is mijn ervaring dat veel mensen die een camper huren nadien ook tot aankoop overgaan. Verhuurfirma’s weten dat. Ze doen ze er alles aan om hun huurders goed te soigneren. Op die manier leggen ze een goede basis voor een mogelijke toekomstige verkoop. Daarom kan je rekenen op een prima huurservice.

Camper huren via vrienden

Waarom zou je je het moeilijk maken? Een camper huren doe je toch gewoon bij je beste vriend, een toffe collega of sympathieke buur? Ik kan je daar heel wat verhalen over vertellen.  Toegegeven, als alles goed loopt is het best een aangename ervaring. Maar wat als er discussie optreedt? Was die vlek op de zetel er wel bij vertrek? Zijn er op de voorbumper niet een paar krassen bijgekomen?  Stond die tafelpoot wel al los?

Als er iets misloopt is dat vaak voer voor discussie. Voor je het weet is die hele goede vriend van jou enkel nog een vage kennis. Daarom geef ik je graag deze goede raad mee: “Goede afspraken maken goede vrienden”.  Ook als je van je beste vriend(in) een camper huurt doe je er goed aan om een gedetailleerde beschrijving te maken. Neem foto’s en video’s met je smartphone en noteer eventuele kleine gebreken aan de camper. Op die manier vermijd je bij terugkomst veel discussie.

Vermijd je liever problemen in je vriendenkring? Boek dan best een camper via een professionele verdeler of via één van de gekende huurplatformen.