Camperbus huren

Je kan er niet naast kijken: de camperbus is aan echte opmars bezig. Een camperbus huren doe je dus zeker niet alleen. Zowel in verkoop als verhuur behoort hij tot de meest populaire modellen. 

De geschiedenis van de camperbus gaat eigenlijk terug tot de oude Volkswagen T1 bestelwagen. Al in de jaren ’50 was dit een populaire zwerfwagen om mee op reis te gaan. Tot op de dag van vandaag is de Volkswagen California Camper de koning onder de extra compacte modellen.

Eind jaren 90 van de vorige eeuw was de Belgisch-Sloveense fabrikant Adria één van de eerste om deze modellen op grotere schaal te gaan bouwen. Heel wat grondplannen die in de tijd door Adria zijn gelanceerd behoren nu nog altijd tot de meest populaire op de markt.

Rond 2005 zijn de meeste fabrikanten begonnen met het fabriceren van camperbusjes. Ondertussen maakt zowat elke fabrikant zijn eigen versie.

Camperbus afmetingen en indelingen 

Je wil een camperbus huren? Je zal snel merken dat er eigenlijk maar een paar populaire grondplannen zijn. Dat is ook logisch: de binnenruimte is beperkt, je zit opzij met een grote schuifdeur en twee grote achterdeuren. Je hebt dan ook geen honderd mogelijkheden om een grondplan te tekenen. De grootste verschillen zitten in het afwerkingsniveau en de uitrusting.

Een camperbus huren doe je in drie courante afmetingen:

 •  een compacte versie van 5.42 meter
 •  de meest populaire versie op een lengte van 5.99 meter
 •  de ruimte bestelwagen op een lengte van 6.26 meter

Het verschil tussen deze lengtes lijkt je op het eerste gezicht misschien niet groot. Toch heeft het heel wat effect op de binnenruimte. Bij een model dat een halve meter langer is worden alle compartimenten 10 à 15 cm langer. Dat betekent een net iets grotere zithoek, een net iets grotere keuken, groter toilet en ruimere bedden. Dat beetje extra maakt een heel verschil op het wooncomfort.

Foto boven: een camperbus op basis van een Fiat Ducato bestelwagen. Tijdens het rijden zet je het bed omhoog zodat je je fietsen in je camper kan opbergen. Je kan zeker een campervan huren met deze indeling want ze zijn uitermate populair.

Best een zo compact mogelijke camperbus huren?

Wat ik hoor van reizigers die de eerste keer een camperbus huren: “We willen het graag zo compact mogelijk”. Een begrijpelijke vraag, maar handel niet te snel. Vooraleer je een zeer compact model huurt zou ik toch eerst goed kijken of de binnenruimte voor jou wel volstaat. Het is mijn ervaring dat heel wat mensen eerst komen kijken om het meest compacte model te huren maar nadien toch kiezen voor de 5.99 meter of 6.26 meter versie. 

Camperbus huren: voordelen

 • Door zijn compacte afmetingen, lager gewicht en redelijk goede aërodynamica zijn campervans ongetwijfeld de zuinigste campers die je kan huren. Een camo
 •  Een camperbus is eenvoudig te besturen. Ik hoor van veel mensen dat ze het zelfs aangenamer vinden dan met hun auto te rijden. Je zit hoog en droog én je hebt een goed zicht op de weg. 
 • Als je een camperbus huurt merk je meteen dat hij niet alleen gemakkelijk is om mee te rijden maar zich ook heel gemakkelijk laat parkeren. Je hebt weinig of geen achterbouw.
 • De draaicirkel van een camperbus valt reuzegoed mee
 • Door de compacte afmetingen kan je met een camperbus overal komen, ook op plaatsen waar je met een grotere half integraal, integraal of alkoofmodel niet door kan. Maar er is meer: je gehuurde camperbus heeft heel wat weg van een gewone bestelwagen. Ook op plaatsen waar je met een camper niet welkom bent slaag je er daarom vaak in om je camperbus te parkeren.
 • Je kan een camperbus huren waarbij er boven op het dak nog een extra daktent staat die vanbinnenuit bereikbaar is. Dit zorgt voor twee extra slaapplaatsen.

Foto boven: Binnenzicht op een extra daktent op het dak van een camperbus. Merk op dat dit nog twee grote slaapplaatsen zijn die ook geschikt zijn voor volwassenen.

Camperbus huren: dit moet je weten

Niet geïsoleerd zoals de grotere campers 

Campers die door de constructeur worden opgebouwd vanop het chassis werken met zijwanden in sandwich-constructie. Dit betekent dat de isolatie is ingewerkt in de wanden. Bij een camperbus vertrekt de constructeur van een gewone bestelwagen. Die bestelwagen is niet geïsoleerd.

De constructeur die de meubelen inbouwt zal dus eerst van aan de binnenzijde isolatie moeten aanbrengen. In het algemeen zal die isolatie minder dik en moeilijker aan te brengen zijn. Daardoor is een camperbus in de praktijk minder geïsoleerd. Kan je een camperbus huren voor een wintersportvakantie? Je zal het een pak moeilijker hebben om het interieur te verwarmen. Half integraal en integraal campers zijn door hun constructiewijze sowieso beter geïsoleerd.

Compact kan ook té compact zijn

Het belangrijkste kenmerk van een camperbus is dat hij compact is. En dat is meteen ook het belangrijkste nadeel. Je hebt in zo’n model duidelijk minder leefruimte en bergruimte dan in andere soorten campers.  Een camperbus huren om daar meerdere weken mee te reizen is voor de meeste mensen niet zo’n goed idee.

Het is vooral een interessant concept  voor citytrips en weekendjes weg. Als je voor langere tijd weg wil wordt het moeilijk om al je bagage en kledij mee te nemen. Tenzij je iemand bent met een groot organisatievermogen en gevoel voor orde.

Foto: een grotere camperbus huren betekent meteen dat je heel wat meer ruimte hebt. Het model op de foto is 6.26 meter lang waardoor er plaats is voor twee aparte bedden.

Een camperbus huren in een donkere kleur?

Camperbusjes zie je regelmatig in donkere kleuren. Toegegeven, dat geeft ze een mooie en blitse look. Maar die kleuren hebben zo hun nadelen. Er is al meermaals bewezen dat een voertuig in een donkere kleur veel minder goed het zonlicht afstoot dan een gelijkaardig voertuig in een lichte of witte kleur. In het eerste voertuig zal het in de zomer een pak warmer worden.

In de zomerperiode een camperbus huren in een donkere kleur? Donkere kleuren houden de warmte beter vast. Het zal in een zwart busje een pak warmer worden dan in een lichtkleurige variant.

 Een grote schuifdeur op de zijkant

De camperbus is gebaseerd op een bestelwagen en die beschikt aan de zijkant dus over een grote schuifdeur. De meest voorkomende opmerkingen die ik dikwijls heb gehoord van huurders van een camperbus:

 • Als die deur openstaat is het niet gemakkelijk om over de volledige breedte een muggennet aan te brengen. Andere type campers hebben vaak een celdeur met een ingebouwde muggendeur. Bij een camperbus is dit minder vanzelfsprekend. Je moet het muggennet bevestigen over de volledige open ruimte. Dit is nogal omslachtig. Zeker als je regelmatig binnen of buiten moet kun je dan beter de passagiersdeur vooraan nemen in plaats van telkens het muggennet te openen en sluiten
 • De grote schuifdeur is ook een nadeel als je reis je naar koude gebieden brengt . Zoals hierboven beschreven is een camperbus al minder geïsoleerd. Als je dan ook nog de grote zijdeur opentrekt komt er meteen heel wat koude binnen.

Een kleiner formaat en capaciteit van de uitrusting

Een camperbus is compact maar beschikt toch over hetzelfde basiscomfort als zijn grote broers.  Een camperbus huren betekent zeker niet dat je moet inboeten op basiscomfort. Je zal in het busje een keukenblok in aantreffen, een koelkast, verwarmingssysteem en vaak een sanitaire ruimte. Wat dat betreft is er geen verschil.

Er is een verschil in capaciteit ten opzichte van een grotere camper. Omdat er minder ruimte is om al deze toestellen in te bouwen zal het vaak gaan om  een minder krachtige versies.  Zo zal je in de keuken een tweepits gasvuur aantreffen waar dit in grotere modellen drie of vier branders zijn. De koelkast is ook een stuk kleiner en voorzien van een heel klein vriesvakje. De verwarming is in veel gevallen minder krachtig.

Het dakoppervlak van een camperbus is kleiner. Dat maakt dat er minder zonnepanelen op het dak kunnen en dat de afmeting ervan ook kleiner zal zijn.  Op grote campers kan je gemakkelijk twee flinke zonnepanelen kwijt. Een camperbus heeft vaak twee dakluiken waardoor er minder plaats is om een groot zonnepaneel te monteren. 

Wil je een camperbus huren?

Een camperbus is een uitstekende keuze. Je huurt hiermee een model dat compact is en gemakkelijk manouvreerbaar. De hogerbeschreven nadelen moet je er dan wel bijnemen. Ga je voor langere tijd op reis en wil je toch meer ruimte? Overweeg dan om groter te gaan en een ander type camper te huren.

Voel je dat een camperbus perfect is voor jouw manier van reizen? Prima zo. Check hier waar je best de camperbus kan huren die bij je budget past.

Vergelijkbare berichten