Chemisch toilet in een huurcamper

Een huurcamper is voorzien van alle gemak. Vrijwel alle modellen die je op de markt aantreft hebben een chemisch toilet aan boord. Bij de meeste zwerfwagens gaat het over een ingebouwd toilet in de badkamer. Het chemisch toilet ledigen doe je dan aan de hand van een buitendeurtje aan de zijkant of achterkant van de camper. Ik leg je hieronder in detail uit hoe dit werkt.

Foto boven: een chemisch toilet met draaibare toiletpot. De blauwe knop rechts dient om het toilet door te spoelen.

Sommige campers zijn niet voorzien van een ingebouwd chemisch toilet. Dat komt voor bij zeer compacte minicampers of sommige doe-het-zelf modellen. No panic, in dergelijke modellen maak je gebruik van een draagbaar toilet. Dit is een volledig losstaand toilet waarvan je de opvangreservoir kan loskoppelen en meenemen om op een daarvoor voorziende plaats uit te gieten.

Check de WC-ruimte voor je huurt

Een huurcamper is voorzien van een chemisch toilet. De grootte en de toegankelijkheid van deze WC hangt af van de grootte en de indeling van de camper. Ben je zelf wat zwaarder of heb je moeite met rechtstaan nadat je een tijdje gezeten hebt? Dan is het belangrijk om toch vooraf eens te checken of de toiletfaciliteiten in de huurcamper voldoen aan je vereisten. Je gaat dan best op zoek naar een huurmodel met een vrij grote badkamer. Ook een chemisch toilet met draaibare pot maakt het leven een stuk gemakkelijker.

Foto boven: een chemisch toilet in een compacte camperbus. Het toilet blijft goed toegankelijk omdat je het bovenste gedeelte naar binnen kan draaien.

Ook campervans en buscampers hebben een ingebouwd chemisch toilet. Hier is de ruimte vaak zeer beperkt. Op wat plaats te winnen wordt er soms gebruikt gemaakt van een verplaatsbare spoelbak of lavabo.

Hoe werkt het chemisch toilet van je huurcamper?

Als je camper een ingebouwd chemisch toilet heeft is deze ook voorzien van een zogenaamde WC-cassette. Dit is een draagbare reservoir met een draaibare buis met afsluitdop. De wc-cassette is voorzien van handvaten. De modernere versies hebben ook wieltjes. Dat maakt het des te gemakkelijker om de volle cassette naar de loosplaats op de camping of camperstaanplaats te brengen.

Foto boven: een voorbeeld van een WC-cassette van een chemisch toilet. Dit is één van de meest praktische modellen met wieltjes en een uitschuifbare trekhendel.

Vooraleer je het chemisch toilet gebruikt doe je een kleine hoeveelheid toiletvloeistof in de wc cassette. Er bestaan heel veel soorten toiletvloeistof.  Ik vind het persoonlijk normaal dat je kiest voor toiletproduct dat biologisch afbreekbaar is en dus een minder agressieve samenstelling heeft. 

Een fles toiletproduct wordt door de huurfirma normaal gezien bijgeleverd. Kijk dus zeker na als je een camper huurt of er voldoende vloeistof voor het chemisch toilet aanwezig is. Val je tijdens de reis toch onverwacht zonder toiletproduct dan kan je dit vinden in elke kampeerwinkel.

Hoelang je met een fles doet hangt natuurlijk af van de aantal keren dat je het chemisch toilet in de camper gebruikt. Je kan aan de toiletvloeistof eventueel nog een kleine hoeveelheid water toevoegen.

Na een aantal dagen zal het toilet vol zijn. De meeste campers hebben een verklikkerlichtje om aan te geven dat de wc-cassette zo goed als vol is.

Om de wc-cassette te ledigen open je het deurtje aan de buitenzijde van de camper. Je trekt de cassette uit de lade. De wc-cassette is voorzien van een handige draaibare buis. Je haalt de stop van de buis en je giet de inhoud uit op een daarvoor voorziene plaats.

Foto boven: Het geopende zijdeurtje met de cassette van het chemisch toilet.

Er zijn heel wat mogelijkheden om een toilet te lozen. Dit kan op campings, staanplaatsen voor campers, aan sommige tankstations en bij heel wat verdelers van campers.

Modellen met wc-tank

Zoals aangegeven zijn de meeste modellen op de huurmarkt voorzien van een chemisch toilet met een draagbare wc cassette. Je zal bij de huurcampers twee grote uitzonderingen vinden.

  •  Oudere kampeervoertuigen zijn soms nog voorzien van een grote toilettank in plaats van een chemisch toilet met wc-cassette. Het gaat hier dan wel echt om hele oude modellen. Bij mijn weten wordt dit systeem voor een doorsnee Europese camper al in geen tijden meer gebruikt.
  •  Bij zeer grote Europese, Amerikaanse en Canadese motorhomes vind je wel nog een grote toilettank. We hebben het hier dan over absolute luxemodellen die gebouwd zijn op het chassis van een vrachtwagen of een autobus.

Bij deze modellen hangt ergens onder het chassis een grote opvangbak voor het toilet. Het voordeel van dit systeem is dat je de grote toilettank niet al te vaak moet ledigen.

Het grote nadeel is echter dat het niet evident is om die tank geleegd te krijgen. Je moet al dichtbij of boven een lozingspunt kunnen staan. Dat betekent dat je eerst en vooral een lozingsplaats moet vinden. Daarnaast moet je goed moet kunnen manoeuvreren om ervoor te zorgen dat de uitlaatbuis van de toilettank zich juist boven de put bevind. Een hulpmiddel hiervoor is een flexibele verlengdarm. Die sluit je aan op de onderkant van de tank om het lozen te vergemakkelijken.

Vergelijkbare berichten