Elektriciteit in de camper

Om de toestellen in de camper te laten functioneren is elke gehuurde camper voorzien van een elektriciteitsinstallatie voor het woongedeelte. De stroom voor het woongedeelte wordt niet geleverd door de startbatterij maar door een aparte batterij voor het woongedeelte. Je kan op het controlepaneel gemakkelijk nachecken hoe ver je batterij is geladen of ontladen.

Alvast een geruststelling: de startbatterij van je gehuurde camper zal niet leeg zijn als je vergeten hebt om de lichten in het woongedeelte te doven. 

De woonbatterij opladen

Je huurcamper is voorzien van een woonbatterij.  Deze accu levert stroom voor de pomp van het campertoilet , verwarming, waterpomp, televisie, verlichting en andere elektrische voorzieningen. Er zijn drie manieren om je woonbatterij op te laden.

1Woonbatterij al rijdend bijladen

Als je rijdt zorgt de alternator van de motor dat de woonbatterij wordt bijgeladen. Een belangrijke opmerking: een volledig ontladen woonbatterij gevraagd te snel teveel stroom aan de alternator. Daardoor bestaat de kans dat de zekering tussen de alternator en woonbatterij springt. Het is beter om ervoor te zorgen dat de woonbatterij niet volledig ontladen geraakt

2 – Huurcamper met zonnepanelen

Veel huurcampers beschikken ook over één of meerdere zonnepanelen. Deze worden plat op het dak gemonteerd. Deze panelen helpen ook altijd om de woonbatterij bij te laden. Verwacht hier niet teveel van. De zonnepanelen op het dak zijn ideaal om de woonbatterij op peil te houden. Ze zijn niet voldoende krachtig om een lege woonbatterij met het zonlicht volledig op te laden.

Tip: als je een camper huurt met zonnepanelen wil je maximaal rendement uit die panelen halen. Parkeer de gehuurde camper in de zon en vermijd dat de schaduw van gebouwen of bomen op het dak valt.

Foto: Je kan best een camper huren voorzien van zonnepanelen. Merk op dat de panelen altijd plat op het dak liggen. Omdat ze niet naar de zon gericht zijn is het rendement lager.

3 – Via het 230 Volt elektriciteitsnet met buitenstekker

Je kan je motorhome langs de buitenzijde aansluiten op het elektriciteitsnet. Dit kan bij je thuis voor het vertrek, bij de verhuur firma waar je de camper gaat huren, op campings en op standplaatsen voor zwerfwagens. De batterij wordt opgeladen aan de hand van een druppelladersysteem. Dit is de beste manier om de batterij te laden omdat hij hiermee mooi volgeladen wordt.

Het is dus aan de verhuurder om ervoor te zorgen dat je gehuurde camper voor het vertrek lang genoeg aan de stroom heeft gehangen om je woonaccu volledig op te laden. Check altijd goed bij vertrek of de batterij voldoende opgeladen is.

Campings en de betere overnachtingsplaatsen hebben een elektriciteitszuil waarmee je je huurcamper kan koppelen zodat je over 230 Volt beschikt.

Foto: op campings en staanplaatsen vind je een laadpaal zoals op de foto. Je sluit de camper aan met de blauwe stekker en elektriciteitskabel die de verhuurder die je heeft meegegeven.

De woonbatterij werkt op 12 Volt

Bij de meeste campers is je woonbatterij een 12 volt accu. Als je niet via een buitenstekker aangesloten bent op het 230 volt elektriciteitsnet betekent dit dat je capaciteit beperkt is.

Je woonbatterij is voldoende om bijvoorbeeld een laptop te gebruiken. Een laptop kan je opladen met een omvormer die de 12 Volt omzet in 230 Volt. Een omvormer is niet standaard ingebouwd in alle zwerfwagens. Als je een camper huurt kan je er eventueel één bijhuren of zelf een losse omvormer kopen.

Een mobiele telefoon, airbuds of andere kleinere toestellen laad je in een recente huurcamper op via een USB aansluiting.

Welke toestellen werken niet goed op 12 Volt

In de praktijk zijn toestellen die dingen opwarmen moeilijk te gebruiken op 12 Volt. Ik denk bijvoorbeeld aan apparaten zoals:

  • koffiezet
  • waterkoker
  • magnetron
  • haardroger
  • croque monsieur machine
  • wafelijzer
  • elektrische oven
  • krultang 

Dat zijn toestellen die je niet volwaardig kan gebruiken als je niet op het 230 volt netwerk aangesloten bent. Er zijn wel toestellen op de markt die ook werken op 12 volt maar het is mijn ervaring dat dit toch niet optimaal is. Ik vind de koffie die je maakt met een 12 volt koffiezet nooit voldoende warm.

Via een omvormer of inverter kan je de 12 volt van de batterij omzetten in 230 Volt. Daarmee kan je in theorie bovenvermelde apparaten wel gebruiken. In de praktijk vragen ze dan zoveel energie aan de woonbatterij dat deze woonaccu zeer snel leeg is. Zoals hoger aangeven kan een inverter zeker voor een laptop, want die verbruikt niet zoveel stroom.

Voor alle duidelijkheid: als je aangesloten staat op een 230 volt netwerk kan je probleemloos al deze toestellen gebruiken in je gehuurde camper. Er zit dan stroom op de 230 volt stekkers die je vindt aan het keukenblok of in de badkamer.

Zekeringen in de huurcamper

 Is er plots een toestel dat niet meer werkt? Het elektrische plafondbed gaat niet meer naar beneden? Is een deel van de verlichting uitgevallen? Vooraleer je aan een grote panne denkt kijk je beter eens na of er geen zekering gesprongen is. Om het je wat moeilijker te maken bevinden niet alle zekeringen zich op dezelfde plaats. 

Als je met een huurcamper vertrekt weet je maar beter waar alle zekeringen zich bevinden. Vraag dus zeker aan de verhuurder waar de zekeringen zich bevinden of zorg dat je een grondplannetje meekrijgt met de locaties ervan. Een paar extra zekeringen meenemen is een aanrader.

Koelkast op 12 volt?

De koelkast in de camper bespreken we uitgebreider op een andere pagina op deze website. Toch even aangeven dat de meeste koelkasten werken op 230 volt, op 12 volt en op gas.

De batterij van het woongedeelte is niet voldoende om de koelkast en het vriesvak van stroom te voorzien.  Daarom kan de koelkast enkel op 12 volt werken als de motor draait. Het is dan de alternator van de motor die rechtstreeks energie levert aan de koelkast. De woonbatterij wordt hierbij niet belast.

Vergelijkbare berichten