Elektrische fiets voor de camper
Een lichte elektrische fiets meenemen in de camper? Als je een camper huurt of er zelf één hebt zijn er heel wat goede redenen waarom je een gewone fiets of een e-bike zou meenemen. In onderstaand artikel geven we je graag wat meer detailinformatie mee die specifiek is voor elektrische fietsen.
Een camper huren en e-bikes meenemen
Vertrek je op camperreis met elektrische fietsen aan boord? Dan zijn er een aantal extra raadgevingen die ik je graag mee heeft. Uiteraard zijn de tips over hoe je een gewone fiets meeneemt ook van toepassing voor e-bikes.
Algemene info over hoe je best een fiets meeneemt lees je in mijn artikel camper met fietsendrager of grote bergruimte
- Vervoer je de elektrische fietsen achteraan op een fietsendrager? Verwijder dan zeker de batterij en leg die binnen in de camper.
- Elektrische fietsen zijn algemeen genomen een stuk zwaarder dan gewone fietsen. Ze zijn daarom ook niet geschikt voor alle types fietsendragers. Een drager op de achterwand heeft een draagvermogen van zo’n 40 tot 60 kilogram. Vraag dus zeker aan de verhuurder wat de maximale belasting van de fietsendrager is.
- Een fietsendrager die gemonteerd staat op een trekhaak is handiger omdat je de e-bikes niet zo hoog moet tillen. Er bestaan ook fietsendragers op de wand die je met een manueel of automatisch systeem op en neer kan laten.
- Een fietsendrager op een trekhaak lijkt op eerste zich misschien robuuster maar vergis je niet. Trekhaken hebben vaak maar een kogeldruk van 50 tot 75 kg. Dat betekent in gewone taal dat je er niet meer gewicht op mag plaatsen. Trek daar het gewicht van de fietsendrager af en je zit vaak op hetzelfde laadvermogen als bij een drager op de achterwand. Meer info over kogeldruk op deze externe website.
- Net zoals bij gewone fietsen is het bij elektrische fietsen zeker aan te raden om een fietshoes te gebruiken. Deze fietshoes beschermt de e-bikes tegen regen , sneeuw en opspattend water. Door de elektrische componenten is dit nog belangrijker dan bij gewone fietsen.
- De batterijen van de elektrische fiets bewaar je altijd binnen in de motorhome. Ik doe dit altijd op een droge en koele plaats. Het is ook belangrijk om de batterijen te beschermen tegen zonlicht en extreme temperaturen.
Als je een e-bike wil meenemen kies dan sowieso voor een lichte elektrische fiets. Dat is belangrijk omdat het totale laadvermogen van veel huurcampers slechts een paar honderd kilo is. Daarnaast is ook het draagvermogen van de fietsendrager zelf beperkt.
Foto: elektrische fietsen op de fietsendrager van een camper. De drager is bevestigd op de trekhaak.
Fietsaccu in de camper opladen?
Je kan de batterij van je elektrische fiets niet zomaar bijladen in een camper. Dat zal enkel kunnen als je bent aangesloten op een 230 Volt laadpaal (camping of camperplaats) of als je over een omvormer beschikt.
Huurcamper gekoppeld aan laadpaal met 230 Volt
Als je aangesloten bent op het 230 volt netwerk is er geen probleem. Dit is het geval als je op een camping of een goed uitgeruste camperplaats staat. Daar kan je de camper op netstroom aansluiten. In dat geval zit er op de stopcontacten in de camper 230 volt. Je kan dan de lader van de fietsaccu gewoon op dergelijk stopcontact aansluiten en zonder probleem je batterij laden.
Huurcamper uitgerust met een 230 Volt omvormer
Als de camper niet aangesloten staat op 230 volt kan je de batterijen van je fiets eventueel opladen aan de hand van een omvormer of inverter. Dit is een toestel dat de 12 volt van de batterij omzet in 230 volt. Dit apparaatje is uitgerust met een standaard 230 volt stekker waar je gewoon de lader van je fiets batterij inplugt.
Een inverter of omvormer maakt normaal gezien geen deel uit van de standaarduitrusting van een camper. Vraag dus aan de verhuurder of een dergelijk toestel voorzien kan worden. Soms heb je ook de mogelijkheid om een losse inverter bij te huren. Je kan eventueel ook zelf een exemplaar aanschaffen: je kan het apparaat bijvoorbeeld ook gebruiken om een laptop in de camper op te laden.
Een belangrijke opmerking: gebruik enkel een kwalitatief goede sinusomvormer. Deze levert stroom zoals bij je thuis. De wisselstroom gaat hierbij op een regelmatige manier van positief naar negatief. Bij een goedkope blokomvormer is dit niet het geval en deze goedkope versie kan schade toe brengen aan je acculader.
Neem je toch geen fietsen mee?
Nog een laatste kleine tip. Stel dat je toch beslist om geen fietsen mee te nemen, vraag dan aan de verhuurder om de fietsendrager te demonteren voor je vertrekt. Je maakt het voertuig korter en