Fietsen meenemen in je huurcamper

Heel wat campergebruikers hebben een fietsendrager op hun voertuig en nemen hun fiets dus mee als ze op reis vertrekken. Ga je voor de eerste keer een camper huren? Dan vraag je je misschien af of die mensen dan allemaal fanatieke fietsers zijn. Niet noodzakelijk. Ikzelf ben meer een wandelaar dan een fietser. Toch vertrek ik nooit zonder mijn fiets. Het is namelijk gewoon superhandig als je op reis gaat met een huurcamper om toch de minste één fiets mee te hebben.

Neem je e-bikes mee met je gehuurde camper? Specifieke info hierover vind je op de pagina elektrische fietsen in de camper.

Waarom een fiets meenemen met de camper?

Stel, je hebt een mooi camperplaatsje gevonden. De perfecte omgeving, rust en groen. Hier blijf je zeker staan om te overnachten. Misschien blijf je wel enkele dagen. Als je ’s avonds dan toch nog eens een restaurantje wil doen of ’s morgens croissants wil halen bij de bakker dan is het ideaal om fietsen bij de hand te hebben. Je hoeft je camper niet te verplaatsen en zo kan niemand er met je camperplaats vandoor gaan. Dat is dus de reden waarom zoveel camperaars altijd zorgen dat ze één of meerdere fietsen aan boord hebben.

Hoe neem je je fiets mee?

Als je je fietsen wil meenemen met je huurcamper kan dat op twee manieren. Ofwel plaats je de fietsen achteraan op een fietsendrager ofwel berg je ze op in een grote bergruimte aan de binnenzijde van de motorhome. 

1 – Huurcamper met grote bergruimte voor fietsen

Je vindt in het aanbod huurcampers heel wat modellen terug met een grote bergruimte onder de bedden achteraan. Dit kan in principe in alle type campers, behalve de kleinste types campervans op basis van bijvoorbeeld een Ford Custom of Renault Trafic.

Heel wat integraalmodellen en semi-integralen hebben dergelijke indeling. De grote bergruimte achteraan heten we in de campersector de “garage”. Uiteraard zijn niet alle campers voorzien van een grote bergruimte. Als je dus echt van plan bent om je fietsen binnen op te bergen is het belangrijk dat je uitkijkt naar een huurcamper die over de nodige ruimte beschikt.

Hoeveel fietsen kan je meenemen?

De exacte grootte van de bergruimte hangt af van het model en biedt in de praktijk plaats aan twee tot vier fietsen. Met vier gewone stadsfietsen staat de garage echt wel vol en kan je niet veel extra spulletjes in kwijt.

Ga je met zijn tweetjes op reis biedt de kofferruimte extra comfort. Naast je twee fietsen blijft er zeker nog plaats over om extra reismateriaal mee te nemen.

Er zijn fietsen die meer plaats nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan een mountainbike met een extra breed stuur. Het is mijn ervaring dat er daar zeker geen vier van in de garageruimte krijgt zonder onderdelen te demonteren.

Fietsen afspoelen met de douchekop

Wat als de fietsen na een tochtje vol modder hangen? Ik vind het dan nog zo prettig om ze eerst goed af ter spoelen vooraleer ze opnieuw in de camper worden opgeborgen. Bij moderne campers zal je in veel gevallen een douche-aansluiting in de bergkoffer vinden. Beschikt je gehuurde camper niet over een dergelijk aansluiting? Zet dan gewoon het raam van de badkamer open en steek de douchekop door het raam.

Fietsen vastmaken in de huurcamper

Het is vanzelfsprekend dat je de fietsen goed vast moet maken vooraleer je gaat rijden. Doe je dat niet? Ik kan je vertellen dat je dan zeker schade mag verwachten aan de fietsen. Ook de kofferruimte van de huurcamper krijgt het dan zwaar te verduren.

Schade aan de gehuurde camper zal ook de verhuurder niet bevallen met een discussie over de huurwaarborg tot gevolg. De fietsen goed vastmaken is dus de boodschap!

De fietsen kunnen op verschillende manieren bevestigd worden in de garage:

  • In sommige huurcampers is de ruimte volledig vrij en zijn er enkel vier sjorhaken in de vloer voorzien. Je zet de fietsen dan gewoon in de garage en blokkeert ze met een spanriem en de sjorhaken.
  • Er bestaan modellen waarbij er fietsrails bevestigd zijn aan de vloerplaat en beugels aan de achterkant van de camper. Hiermee is het minder gedoe om de fietsen te fixeren tijdens het rijden.

Huurcamper met fietsendrager

Ga je een camper huren die niet uitgerust is met een grote bergruimte? Dan zal je dus de fietsen achteraan op de fietsendrager plaatsen. Het is daarbij belangrijk om met de verhuurder na te gaan wat het draagvermogen is van de de fietsendrager.

Fiamma fietsendrager op achterwand camper

Foto: een voorbeeld van een fietsendrager voor 4 fietsen van het merk Fiamma, gemonteerd op de achterwand van een huurcamper. Met de zware bandjes maak je de fietswielen vast aan de drager.

Er heel wat soorten en types de fietsendragers, geschikt voor twee tot vier fietsen. Fietsendragers die op de achterwand zijn gemonteerd hebben in de meeste gevallen een draagvermogen van 40 tot 60 kg.

Fietsendragers met meer draagvermogen worden gemonteerd op een trekhaak. Dit systeem is vergelijkbaar met een fietsendrager op een trekhaak zoals we dit bij personenwagens vinden.

Fietsslot

Vergeet ook niet om de fietsen stevig vast te maken aan de fietsendrager met een fietsslot. Een stevig fietsslot zal een groot aantal mensen met slechte bedoelingen afschrikken. Zorg er voor dat je het slot stevig vastmaakt aan de drager.

Een tip die ik heb meegekregen van een fietsendealer: gebruik twee verschillende soorten sloten om je fietsen vast me maken aan de fietsendrager van de camper. Dieven hebben meestal enkel materiaal mee om één bepaald type slot op te breken.

In principe is het mogelijk om de fietsendrager samen met de fietsen van de achterwand los te halen maar dat is niet waar de dieven op uit zijn. Ze willen één of twee fietsen meenemen. Ze gaan daarvoor niet de volledige fietsendrager demonteren en heel het handeltje te voet meezeulen.

Waarschuwingsbord aan fietsendrager 

In heel wat landen is het ook verplicht om een waarschuwingsbord te hangen achteraan de fietsendrager. Kijk dus best even voor vertrek of dat ook nodig is voor het land van bestemming en de verschillende landen waar je doortrekt. Meer info op deze externe website: waarschuwsborden per land.

Rijd je met je gehuurde camper in landen waar een waarschuwingsbord verplicht is? Kijk voor voor vertrek of je dit bord meer hebt. Bij heel wat huurcampers is zo’n waarschuwings- of markeringsbord standaard voorzien.

Waterdichte fietshoes

Wil je je fietsen extra beschermen tegen weersinvloeden en opspattend water? Dan raad ik je aan om te kiezen voor een waterdichte fietshoes. Vraag aan de verhuurder of hij je zo een hoes kan meeleveren. Zo niet kan het interessant zijn om zelf zo’n hoes aan te kopen. Zeker als je wat duurdere fietsen hebt en ze extra wil beschutten tegen regen en wind.

Fietsenrek met waterdichte fietshoes

Foto: een voorbeeld van een fietsendrager met waterdichte fietshoes tijdens een regenbui. Bemerk dat de fietsendrager van deze camper gemonteerd staat op een trekhaak.

TO DO: Fietsen meenemen in de huurcamper

  • Modellen met grote bergruimte: check of de ruimte groot genoeg is voor het aantal fietsen dat je wil meenemen en vraag of er spanriemen meegeleverd worden.
  • Huur je een camper met een fietsendrager op de achterwand of op een trekhaak: vraag naar het draagvermogen, zorg voor een waterdichte fietshoes, één of meerdere fietssloten en check of een waarschuwingsbord meegeleverd wordt.

Vergelijkbare berichten