Half integraal huren
Een half integraal camper huren? Dan heb je heel wat keuze inzake modellen, indelingen en afwerkingsniveau’s. Als je door het aanbod van huurcampers gaat zie meteen dat je heel wat half integraal campers tegenkomt. Dat hoeft je niet te verwonderen: een half integraal camper is een mooi compromis tussen de verschillende types.
Een half integraal deelt heel wat voordelen van de andere modellen zonder de nadelen. Wil je trouwens meer weten over andere opbouwtypes? Sla er dan ons artikel welke camper huren eens op na.
Vergeleken met een buscamper heb je in een half integraal camper veel meer ruimte. De stroomlijn is veel beter dan van een alkoofmodel en het ruimtegevoel en afmetingen komen aardig in de buurt van een integraal.
Foto: de zijkant van een half integraal camper. Bij dit type campers gebruikt de fabrikant de bestaande cabine van de bestelwagen en bouwt hij de wooncel zelf op het chassis.
Welke half integraal?
Half integraal camper zijn de populairste modellen in verhuur en verkoop. Dat betekent dat je zeker een huurcamper zal vinden die qua indeling en comfort aan je behoeften voldoet. Je komt alles tegen: van relatief compacte half integralen tot heel ruime modellen met stapelbedden voor gezinnen.
De vier voornaamste indelingen
- Vast bed achteraan: een dubbel bed zoals thuis, langs beide kanten toegankelijk.
- Twee aparte bedden achteraan waarbij het vaak mogelijk is om te bedden dicht leggen waardoor er een zeer groot kingsize bed van ongeveer 2 meter op 2 meter ontstaat.
- Een dwarsgeplaatst bed achteraan. Nadeel hiervan is dat de persoon die het verst ligt over de persoon vooraan moet kruipen wanneer die eerste bijvoorbeeld midden in de nacht naar het toilet moet.
- Geen bed achteraan waardoor er een zeer grote ruimte ontstaat. De camper is dan voorzien van een grote badkamer, ruimer keukenblok en grote zithoek. Slapen doe je in dit geval in het plafondbed dat zich boven de zithoek bevindt.
Foto: een half integraal huurcamper met twee aparte bedden. Bij het model op de foto kan je de gang tussen de twee bed dichtleggen om een zeer groot bed te maken.
Bij heel wat half integraal campers zijn de bedden achteraan verhoogd. Op die manier beschik je onder de bedden over een grote bergruimte waar je met je fietsen terecht kan. Bij modellen zonder grote bergkoffer kan je de fietsen meenemen op een fietsdrager op de achterwand of op een trekhaak.
Het plafondbed in de half integraal camper
De meeste half integraal campers die je kan huren hebben ook een bed vooraan. Dit plafondbed kan je manueel of elektrisch naar beneden kan laten. Het plafondbed bevindt zich boven de zithoek of dinette.
Foto: bij veel half integraal huurcampers zit er nog een plafondbed boven de zithoek. Hier zie je zo’n plafondbed of paviljoenbed in neergelaten positie.
Hoe verhouden de bedmaten zich tegenover de bedden die je in andere modellen tegenkomt?
- Het bed in een half integraal vooraan is een stuk kleiner dan het bed dat je bovenaan in een alkoofcamper hebt. Je kan wel met twee personen slapen in het plafondbed maar voor twee flinke volwassenen is de ruimte niet voldoende. Als je zelf groot of zwaar bent dan doe je er best aan om vooraf even het bed van je huurcamper te testen.
- De afmeting van het bed vooraan in een integraal is vergelijkbaar met de afmetingen van het plafondbed in een half integraal camper. Toch is er een groot verschil: bij een integraalmodel is het mogelijk om het bed vooraan te laten zakken en toch nog tegelijk de dinette te gebruiken. Bij een half integraal is dat niet het geval. Als het bed in de laagste stand staat dan is het niet meer mogelijk om de zithoek nog te gebruiken. Is sommige modellen kan je dit deels oplossen door het bed in een soort tussenstand te zetten. Daardoor heb je nog een beperkte ruimte onder het bed. Ideaal is dit evenwel niet.
Gewicht en laadvermogen
Half integraal campers zijn een mooi compromis qua gewicht. Bij een integraal camper wordt de voorbouw volledig op maat gemaakt en die is een stuk zwaarder. Als je een half integraal vergelijkt met een gelijkaardig model in integraal uitvoering dan zie je dat je toch al snel wat kilo’s wint. Aangezien het laadvermogen bij een camper op rijbewijs B eerder beperkt is zijn deze extra kilo’s zeker meegenomen.
Ruimte in een half integraal huurcamper
Vergeleken met een integraal camper is de voorkant van een half integraal wat smaller. Daardoor mis je het ruimtegevoel en de lichtinval van een integraal. Persoonlijk vind ik dit niet zo’n probleem. De zithoek van de half integraal die je gaat huren is best gezellig en je kan er gemakkelijk met zijn tweetjes of met zijn vieren comfortabel in zitten en genieten van je vakantie.
Foto: een half integraal camper huren betekent dat je de cabinezetels vooraan omdraait om de zithoek te vormen.
Minder geïsoleerd dan een integraal
Nadeel van een half integraal camper tegenover zijn integrale broer is dat de stuurcabine mogelijks minder goed geïsoleerd is. Met een volledig integrale camper kan de constructeur de camper van achter tot voor volledig isoleren. Een half integraal maakt gebruik van de bestaande cabine (vaak van Ford of Fiat) en die is minder goed geïsoleerd
Ga je een half integraal camper huren?
Zoals je hier leest is een half integraal camper een uitstekende keuze voor de meeste reizigers. Ben je met twee en wil je het extra compact? Check dan even onze info over het huren van een camperbus. Wil je meer binnenruimte en luxe? Dan kan je de huur van een integraalmodel overwegen.