Integraal camper huren
Integraal campers gaan al een tijdje mee. Het waren eigenlijk de eerste modellen die vanuit Amerika naar Europa zijn overgewaaid. Als je een camper huurt in het hogere marktsegment dan kom je nogal vaak bij een integraalmodel uit. Integralen zijn qua bouwwijze goed vergelijkbaar met half integralen.
Het grote verschil is dat de half integraal camper nog gebruik maakt van de bestaande bestuurderscabine van Ford Fiat, Renault of een ander populair bestelwagen merk. Bij een integraal camper vertrekt de fabrikant enkel van een chassis met stuur en motorblok. De volledige voorbouw wordt er door de constructeur zelf op gemonteerd. Dit geeft de integralen een meer uniforme look: de zijwanden zijn doorgetrokken van aan de voorbumper tot de achterbumper.
Welke indelingen kan je huren?
Er is een ruime keuze qua integraal campers. Toch zijn de indelingen te herleiden tot twee grote groepen. Er zijn enerzijds de modellen met een vast bed achteraan en anderzijds de huurcampers die zijn voorzien van twee enkele bedden. Vaak zijn de bedden net iets hoger geplaatst waardoor er onder de slaapkamer nog ruimte is voor een grote bergruimte of garage voor fietsen.
Foto: twee aparte bedden achteraan in een integraal camper. Dit is een populaire indeling die je veel ziet opduiken als je zoekt bent om een integraal camper te huren.
Drie voordelen van een integraal camper
1 – Integraal huurcamper heeft een bredere stuurcabine
- De stuurcabine van een integraal camper is breder dan van een half integraal dat zorgt voor een veel groter ruimtegevoel en het maakt dat je de cabinezetels ook gemakkelijker kan draaien.
- Waar je bij een half integraal vaak de standaardzetels aantreft van Fort of Fiat vind je bij een integraal camper een betere kwaliteit van zetels. beroemde dit dan pilootzetels of Captain cheats Dit is een beter kwaliteit van zetels die meer Comfort geven, een opblaasbare rugsteun hebben en vaak ook meer punten verstelbaar zijn
2 – Panoramische voorruit
De fabrikant van de camper werkt niet met een bestaande voorruit van een bestelwagen. Een integraal wordt voorzien van een extra grote panoramische voorruit die op maat is gemaakt. Dit is een typisch kenmerk van een integraal en het biedt enkele unieke voordelen:
- De brede en hoge ruit zorgt voor heel wat lichtinval waardoor de camper ook ruimer lijkt.
- Tijdens het rijden hebben de passagiers die achteraan zitten een veel mooier zicht op de weg. Bij sommige half integralen en alkoofmodellen moet je je als medepassagier achteraan bijna bukken om iets van de omgeving te zien.
- Eens je geparkeerd staat is het heerlijk om je integrale huurcamper met zijn neus naar het open landschap te zetten. Je krijgt dan een prachtig panoramisch uitzicht op het landschap.
3 – Bouwwijze van een integraal huurcamper
- Van alle campers heeft de integraal camper de beste stroomlijn. Dat vertaalt zich dan ook in een beter weggedrag en minder verbruik. Je huurcamper is minder gevoelig voor wind en rijdt comfortabel. Je mag gerust zeggen dat een integraal camper huren garant staat voor het meeste comfort.
- Integraal campers zijn de best geïsoleerde modellen op de markt. De voorbouw bij een integraalmodel is ook door de camperbouwer ontworpen. De volledige camper is geïsoleerd, ook de stuurcabine. Bij een semi-integraal die gebruik maakt van een standaard Ford of Fiat cabine is die isolatie vooraan niet aanwezig.
- Als je een integraal huurt in het hogere marktsegment is de camper vaak voorzien van een zogenaamde dubbele bodem. Dit betekent dat er twee vloerplaten zijn. De verwarming blaast tussen deze platen wat meteen zorgt voor een aangename warmte.
Integraal camper huren: hiermee moet je rekening houden
Zoals we in ons hoofdartikel over een camper huren al hebben aangegeven is elke camper een compromis. Dat is bij een integraal niet anders. Als je dergelijke camper huurt zijn er een paar zaken waar je best rekening mee houdt.
Foto: een integraal camper huren met groot vrijstaand bed. Onder het bed vind je in veel gevallen nog een grote bergruimte maar het hangt van het gewicht van de integraal af of je hier nog veel mag in laden.
Meergewicht tegenover een half integraal
Een integraal is zwaarder. Dat betekent dat je minder laadvermogen hebt wanneer de camper ingeschreven is op rijbewijs B. In de praktijk is het vaak moeilijk om met vier personen te reizen in een integraalmodel op klein rijbewijs. Het meergewicht van een integraal wordt veroorzaakt door de volgende zaken:
- De grote panoramische voorruit is zwaarder dan de standaard bestelwagen voorruit die gebruikt wordt voor een half integraal.
- De integraal camper heeft een op maat gemaakte voorbouw die extra verstevigd en geïsoleerd is.
- De extra’s die op een integrale huurwagen zit voegen gewicht toe. Dit type camper staat voor luxe en heeft daarom een rijkere uitrustingen en een betere afwerking. Ik denk dan aan een beter meubilair, betere kussens, dikkere matrassen,… Dit zijn allemaal zaken die extra gewicht toevoegen
Moeilijker en duurder om te herstellen
De volledige voorbouw wordt op maat gemaakt door de fabrikant. Ben je op reis met je huurcamper en je rijdt schade? De herstellingswerken zullen ongetwijfeld duurder zijn. De bumper van een half integraal is een gewone bestelwagen bumper. Die kan gemakkelijk vervangen worden en is overal in voorraad. De bumper van de integraal camper is op maat vervaardigd, is moeilijker beschikbaar en dus duurder om te vervangen.
Heb je met je huurwagen motorpech onderweg? Het motorblok is niet bij alle modellen goed bereikbaar. Dit maakt het moeilijker om eraan te werken. Zeker als je in het buitenland terecht komt bij een gewone garage die hier weinig ervaring mee heeft. Onderdelen aan de motor vervangen is op sommige integralen een echte uitdaging.
Het is ook moeilijker om onderdelen aan de voorbouw te vervangen omdat alles op maat is gemaakt. Stel dat je met je huurwagen een kleine aanrijding hebt en de lichten vooraan zijn stuk. Heb je een half integraal camper met een gewone Ford of Fiat cabine kan je terecht in het standaarddealerwerk om het kapotte stuk te laten vervangen. Bij een integraal camper is dit niet het geval: de lichten vooraan zijn ook op maat gemaakt. Je kan niet zomaar bij de eerste de beste garage terecht om kleine herstellingen te laten uitvoeren.
Ander rijgevoel
In een integraal camper zit je een stuk verder van de voorruit. Het dashboard is een pak groter. Voor veel chauffeurs is dit toch wel even wennen.
Liever een model met passagiersdeur?
Bij de meeste integraalmodellen is er wel een chauffeursdeur maar geen passagiersdeur. Er zijn reizigers die dit niet aangenaam vinden. Je kan als passagier die naast de bestuurder zit moeilijker uit de camper geraken als er een probleem opduikt. Dit is een opmerking die ik vaak hoor. Er zijn zelfs oudere integralen waarbij er helemaal geen deuren vooraan zijn. De enige toegangsdeur die je hebt is de celdeur van het woongedeelte. Dit is iets wat veel reizigers afschrikt. Stel dat je een aanrijding hebt ter hoogte van de celdeur. Dan heb je geen tweede deur waarmee je het voertuig kan verlaten.