Koken in de camper
Een camper is altijd voorzien van een keukenblok. De grootte van de keuken, de bergruimte en de uitrusting verschillen sterk volgens het type camper die je huurt. Elke keuken is voorzien van een kookvuur, spoelbak en koelkast.
1 – Het fornuis in de camper
In een camper vind je traditioneel een gasvuur met twee, drie of branders. Een tweepitsvuur tref je vaker aan in campervans en compacte semi-integralen. De meerderheid van de modellen heeft drie branders.
Het werkblad van de keuken bevat naast de kookinstallatie ook één of meerdere spoelbakken. De kraan zorgt voor warm en koud water. Hoe het watersysteem in een camper werkt kan je nalezen op de pagina over vers- en vuilwater.
Foto: deze gehuurde camper heeft een driepitsgasvuur met spoelbak en mengkraan
Koken op gas
Het gas voor het fornuis komt van de gasfles die standaard in de camper aanwezig is. Je huurcamper kan uitgerust zijn met butaan, propaan of LPG. Een LPG-fles bevat een combinatie van butaan en propaan.De vlam van butaan is warmer dan van propaan. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat je soep sneller warmer is als je kookt op een butaanvuur.
Koken op elektriciteit in de camper
Naast de gasbranders zijn duurdere modellen soms ook uitgerust met een extra elektrische kookplaat. Opgelet: die laatste kan je dan wel alleen maar gebruiken als de camper is aangesloten op 230 Volt. Ook dan krijg je om een camping of staanplaats voor campers vaak nog niet voldoende stroom binnen om deze plaat ten volle te gebruiken.
Fornuis met beperkte ruimte
Vergelijk even je kookvuur thuis met dat in een huurcamper. Het oppervlak van je fornuis thuis is duidelijk een pak groter. Een driepitsvuur in een camper laat niet altijd toe om daar drie grote potten of pannen op te zetten. De afstand tussen de branders is daarvoor onvoldoende.
Levert de verhuurder van de camper het kookgerei niet mee? Kom dan zelf niet aangesleurd met een uitgebreide set grote potten en pannen. Je kan er in je gehuurde camper niets mee aanvangen. Je hebt er bovendien de bergruimte niet voor en ze zorgen alleen maar voor meer gewicht. Neem enkel een paar kleine of middelgrote potten en pannen mee.
2 – Koelkast
Elke camper is uitgerust met een koelkast. Daar heb ik altijd heel wat opmerkingen van huurders over gehoord. Om het maar meteen duidelijk te stellen: de koelkast in je gehuurde camper is geen koelkast zoals thuis. Je moet er dus anders mee omgaan. In de praktijk zal je zien dat er twee types koelkasten worden gebruikt: een absorptiekoelkast of een compressorkoelkast.
Camper met absorptiekoelkast
Dit is naar mijn ervaring met voorsprong het meest gebuikte type koelkast in campers. We noemen dit ook wel de ‘driewegskoelkast’ omdat ze kan werken op drie verschillende bronnen: 12 Volt, 230 Volt en gas. In de praktijk betekent dit het volgende:
- Tijdens het rijden op 12 Volt
- Tijdens het rijden op gas.
- Bij stilstand op 230 Volt of op gas
Camperkoelkast met AES of manueel?
Een veelgestelde vraag: moet je zelf de stroombron wisselen? Dat hangt af van het type koelkast. Een zogenaamde AES-koelkast schakelt automatisch over naargelang van de energiebron die beschikbaar is. AES staat daarbij voor Automatic Energy Selection.
Daartegenover staat het eenvoudiger systeem waarbij je inderdaad zelf moet schakelen tussen 12 Volt, gas of 230 Volt. Moeilijk is dat niet, het gaat er gewoon om dat je op de koelkast manueel een schakelaar verzet. Alleen mag je het natuurlijk niet vergeten of de koeling van je camperkoelkast valt weg.
Praktische tips
Een paar aanbevelingen die ik je kan meegeven:
- Zorg er voor dat de koelkast al koud is bij vertrek. Koel ze vooraf via een 230 Volt aansluiting of via gas.
- Het eten en de drank die je meeneemt koel je vooraf in je koelkast thuis.
- De 12 Volt stand is de minst efficiënte. Doe de koelkast tijdens het rijden zo weinig mogelijk open.
- Koop onderweg gekoelde waren.
Compressorkoelkast
Een compressorkoelkast in een huurcamper werkt met hetzelfde systeem als je koelkast thuis. Thuis draait je koelkast op 230 Volt. In de camper wordt dat 12 Volt al rijdend of 230 Volt als je kan aansluiten op een 230 Volt netwerk.
Een compressorkoelkast koelt in principe beter dan het absorptiesysteem dat we hierboven hebben beschreven. Nadeel is wel dat je niet de mogelijkheid hebt om over te schakelen op gas. Dat is vervelend als je langere tijd vrij kampeert. Je koelkast blijft dan op 12 Volt werken, geeft minder rendement en is extra belastend voor je batterij.
Welke huurcampers hebben een compressorkoelkast op 12 Volt?
- Een kleine compressorkoelkast kom je tegen als een camper huurt met eerder compacte afmetingen. In camperbussen en campervans zijn ze vrij sterk vertegenwoordigd.
- In zeer grote luxecampers zijn ze standaard. Denk dan aan Amerikaanse, Canadese of zeer extreem luxueuze Europese motorhomes. De grote compressorkoelkast wordt dan aangedreven door een resem aan batterijen en zonnepanelen.
Diepvriesvak in de huurcamper
Meestal is de koelkast voorzien van een diepvriesvak. Zoals je hoger al hebt gelezen koelt je camperkoelkast niet zo goed als je koelkast thuis. Het zal je dan ook niet verbazen als ik je zeg dat je van het vriesvak helemaal geen prestaties hoeft te verwachten.
Foto: links een kleine koelkast in een gehuurde buscamper, rechts een huurcamper met een grote koelkast met flessenrek. Allebei hebben ze een vriesvak.
Het vriesvak is goed voor wat ijsblokjes, een paar ijsjes of voeding die vanuit je diepvries thuis hebt meegenomen om snel op te eten. Eten invriezen of voedingswaren lang bewaren is niet aan de orde.
3 – Oven, magnetron en koffiezet
Een keuken thuis is niet compleet zonder een oven, magnetron (microgolfoven) en koffiezet. Is het je al opgevallen dat die zaken niet standaard zijn in campers die te huur worden aangeboden?
Een magnetron en koffiezet hebben 230 Volt nodig om echt goed te werken. Ze bestaan wel op 12 Volt maar het is mijn ervaring dat ze niet voldoende krachtig zijn. Je koffie is lauw en gerechten die je in de magnetron steekt zijn niet echt warm. Veel kampeerders delen die mening. De 12 Volt versies van deze toestellen zijn daarom niet populair in de kampeerwereld.
Sta je op een camping of een overnachtingsplaats met elektriciteitsvoorziening? Dan kan je apparatuur op 230 Volt gebruiken via de stopcontacten in de camper. Lees zeker mijn artikel alles over elektriciteit in de huurcamper.
Een gasoven kom je wel eens tegen in een gehuurde camper. Die kan je perfect gebruiken aangezien elke camper is voorzien van een gasfles. Enige nadeel is dat de warmte van de oven niet goed weg kan. De hitte slaat naar binnen.
Foto: links een ingebouwde gasoven, rechts een camper met een uitschuifbare gasbarbecue
4 – Type keuken en bergruimte
Potten en pannen, droge voeding, drank, kruiden en keukengerei. Ze hebben allemaal hun plaatsje nodig in de keuken. De beschikbare bergruimte hangt sterk af van het type keuken. Als je een camper huurt kan je kiezen uit heel wat verschillende indelingen. Elke indeling komt met een eigen keukenopstelling.
Kijk even naar het huuraanbod en je merkt meteen dat er heel wat keukenopstellingen zijn. Van een super compact keukenblok tot een ruime L-keuken met schuiflades, dubbele spoelbak, snijplank en kruidenrek.
Hoe groter de keuken, hoe meer je er in kwijt kan. Dat is de evidentie zelve. De vraag is maar of je al die ruimte wel nodig hebt. Iedereen heeft zijn eigen manier van reizen. Sommigen bakken met moeite een ei terwijl anderen per dag drie volwaardige maaltijden willen prepareren. Koken in de camper is sowieso niet hetzelfde als koken thuis maar met de juiste recepten kom je al een heel eind.