Laptop opladen in de camper

Thuiswerk en hybride werken zit in de lift. Ook als je op reis bent wil je misschien wel eens een paar uur met je laptop of tablet aan de slag gaan. Een veelgestelde vraag: kan je een laptop opladen als je met een gehuurde camper op reis bent? Hoeveel stroom heb je daarvoor nodig?

Kan je een laptop opladen in een camper?

Als de huurcamper is aangesloten op het 230 Volt netwerk krijg je voldoende stroom binnen om je laptop of tablet op te laden. Ook als je aan het rijden bent of kampeert zonder 230 Volt aansluiting is het mogelijk om het toestel op te laden, om voorwaarde dat je camper is voorzien van een sinusinverter.

230 Volt of 12 Volt in de camper

Een huurcamper is uitgerust met een aparte batterij voor het woongedeelte. Deze woonaccu levert 12 Volt stroom voor de verlichting en de toestellen in de zwerfwagen. Alle details hierover vind je in het artikel: Hoe werkt de elektriciteit in de huurcamper.

Je laptop opladen op de camping of overnachtingsplaats

Op een camping of overnachtingsplaats kan je de camper aansluiten op het 230 Volt net. Er zit dan op de stopcontacten binnen ook 230 Volt stroom. Je steekt de stekker van je computeradapter gewoon in een stopcontact, et voilà: je kan je laptop in de camper opladen. De stopcontacten in de camper die je huurt zijn dezelfde als je stopcontacten thuis. Je hebt geen speciale adapter of tussenstuk nodig.

Foto: je kan je gehuurde camper op de camping of camper staanplaats aansluiten op het elektriciteitsnet via de blauwe buitenstekker.

Hoeveel stroom krijg je op een camping?

Niet elke camping of laadpaal geeft je evenveel stroom. Ik heb geleerd dat je op campings soms maar 4 Ah (Ampère per uur) binnenkrijgt. Snel omgerekend betekent dit 230 Volt x 4 Ah= 920 Watt per uur. Geen paniek, dit is ruim voldoende om je laptop of tablet te gebruiken en op te laden, getuige onderstaande tabel

Camping met 230 Volt voorzieningDit levert je zoveel Watt per uur:
Stroom op camping: 4 Ah/uur920 Watt
Stroom op camping: 5 Ah/uur1150 Watt
Stroom op camping: 6 Ah/uur1380 Watt
Stroom op camping: 7 Ah/uur1610 Watt

Een gemiddelde laptop verbruikt ongeveer 50 à 100 Watt per uur. Je ziet dat er duidelijk geen enkel probleem is om het toestel te gebruiken op een camping of staanplaats. Er blijft nog voldoende capaciteit over om de andere apparatuur in de gehuurde camper te laten werken.

Opladen tijdens wildkamperen of al rijdend

Ga je wildkamperen of ben je aan het rijden met de camper? Dan beschik je niet over 230 Volt. Wat als je in dat geval toch je laptop of tablet aan de stroom wilt leggen? De enige mogelijkheid is dan om een omvormer te gebruiken. Dit toestel zet de 12 Volt gelijkstroom van de woonbatterij om in 230 Volt wisselstroom. De omvormer is voorzien van een standaard stopcontact waarop je de adapter van je computer aansluit. De stroom van de woonbatterij van de camper wordt dus omgezet naar bruikbare stroom voor je laptop of tablet.

Een verhuurfirma levert standaard niet altijd een omvormer of inverter mee. Meer zelfs, meestal zit dit niet in de basisuitrusting van de huurcamper. Het gevaar bestaat immers dat huurders zware stroomverbruikers zoals een frietketel of microgolfoven aansluiten op de omvormer met alle gevolgen vandien: een kapotte omvormer of problemen met een overbelaste woonbatterij.

Een inverter kopen of bijhuren

Als je een camper gaat huren kan je dus best een inverter bijhuren, bij meerdere huurfirma’s in dit mogelijk. Een andere optie is om zelf een inverter te kopen. Zo ben je zeker van de kwaliteit er van. Ik kan je uit ervaring alleen maar aanraden om zeker te zorgen voor een degelijke inverter om schade aan je laptop of tablet te vermijden.

Welke inverter heb je nodig?

Zoals ik heb weergegeven in de tabel hierboven is het verbruik van een laptop niet meer dan 50 tot 100 Watt per uur. Een inverter die 250 à 300 Watt kan leveren is dus voldoende om de laptop of tablet op te laden in de camper.

Een laptop werkt met wisselstroom. Om je laptop te beschermen heb je nood aan een zogenaamde sinusinverter. Bij dit type inverter wisselt de stroom mooi gelijkmatig. Bij een goedkopere blokinverter springt de stroom van positief naar negatief. Zonder in technische details in te gaan: dit is niet goed voor je laptop of tablet.

laptop opladen in de camper

Nog enkele aanvullende tips

Je merkt het, je laptop gebruiken in de camper is bepaald geen probleem. Toch nog snel even een paar tips:

  • Plaats je laptop in een stevige, gewatteerde hoes of tas. Je beschermt daarmee je computer tegen stoten en schokken tijdens het rijden. Draai de tas eventueel nog in een flinke handdoek. Zorg dat de kast waarin je de laptop opbergt goed gesloten is.
  • Campers kunnen het doelwit zijn van dieven. Stop je laptop goed weg en zorg voor een stevig paswoord of goede pincode. Gaat er iemand met je laptop (of met de volledige huurcamper) aan de haal kunnen ze in ieder geval niet aan je documenten.
  • Houd je laptop of tablet weg van het zonlicht. Leg ze niet ergens in de stuurcabine of op de passagierszetel. Het kan behoorlijk warm worden in een zwerfwagen.

To do: laptop meenemen in de camper

  • Zorg voor een stevige hoes of tas
  • Neem een inverter mee als je de laptop veel wilt gebruiken
  • Kies voor een sinusinverter van minimum 300 Watt

Meer weten over camperverhuur? Lees onze uitgebreide artikel over hoe je het beste model en de beste huurformule kiest.

Vergelijkbare berichten