Watertank in de camper

Je kan niet zonder watertank in je camper. In je gehuurde camper heb je water nodig om te koken en de afwas te doen, om je te wassen in de badkamer en om het chemisch toilet door te spoelen. Hoe werkt het watersysteem in een camper? Vrij logisch: je camper heeft een tank voor vers en gebruikt water én een waterpomp die zorgt voor druk op de leidingen.

1 – Verswatertank 

Elke camper is voorzien van een watertank voor het ongebruikte, verse water. De plaats van deze verswatertank verschilt van model tot model. In ieder geval bevindt deze zich ergens aan de binnenzijde van de camper. Op die manier is de tank vorstvrij.

Bij veel huurcampers zal je de verswatertank terugvinden onder de grote zithoek. Bij duurdere modellen is de tank gemonteerd in de zogenaamde dubbele bodem. Deze zwerfwagens hebben twee vloerplaten zijn en de dank is daartussen gemonteerd.

Verswatertank bijvullen

De tank vul je gewoon langs de buitenzijde. Elke camper heeft aan de zijkant of achterkant een klep die afgesloten is met een sleutel. Daarachter vind je de vulopening van de verswatertank. De gemakkelijkste manier om de tank bij te vullen is met een gewone waterslang. Ga je een camper huren? Vraag dan zeker aan de verhuurder om een waterslang bij te leveren.

Extra water = extra gewicht

De inhoud van de verswatertank is afhankelijk van de modellen en types. Voor een camper op rijbewijs B kiest de fabrikant er meestal voor om een tank te monteren met een capaciteit tussen de 80 en 150 liter.

Het lijkt handig, maar het is niet aan te raden om altijd met een volle watertank te rijden. Tachtig liter water betekent meteen ook tachtig kilo extra gewicht. Daarmee loop je het risicio dat de huurcamper over zijn maximum toegelaten gewicht gaat.

Om een doorsnee camper te besturen heb je een rijbewijs B nodig. Met dit rijbewijs mag je niet boven de 3500 kg gaan. Het is de verantwoordelijkheid van de chauffeur om te zorgen dat hij onder die grens van 3,5 Ton blijft.

Neem daarom dus niet meer water mee dan je nodig hebt tijdens de reis. Tijdens het rijden heb je eigenlijk niet zoveel water nodig. Je wil misschien gewoon even het toilet doorspoelen of je handen wassen.

Camper huren? Vraag naar het leeggewicht!

Je doet er best aan om vooraf met de huurder te kijken wat het leeggewicht van de camper is. Zo kan je uitrekenen op welk gewicht je komt als je alle bagage mee hebt en alle passagiers aan boord zijn. Je weet dan meteen ook hoeveel water je tijdens het rijden nog kan meenemen.

2 – De waterpomp

Je huurcamper is voorzien van een waterpomp. Er bestaan verschillende types pompen. Het meest courante model is een waterpomp die automatisch aanslaat bij drukverlies, vandaar de naam drukpomp. Van zodra je de kraan opendraait en er minder druk op de leiding komt slaat de waterpomp automatisch aan.

De waterpomp draait op elektriciteit. Op het controlepaneel voor het woongedeelte kan je de waterpomp aan- of afzetten. Er zijn een paar goede redenen om de waterpomp niet altijd op stand-by te laten staan:

  • Als je de camper verlaat voor een lange wandeling, een fietstocht of een gezellig etentje is er geen reden om de waterpomp constant van stroom te voorzien. Het leidt alleen maar tot meer verbruik van de woonbatterij.
  • Soms kan het gebeuren dat de waterpomp stand-by ’s nachts eventjes aanslaat. Dit is het gevolg van kleine schommelingen van de waterdruk in de leidingen. Vind je het niet vervelend dat die waterpomp plots begint te draaien midden in de nacht, ook al is het maar voor enkele seconden? De waterpomp afzetten is dan de eenvoudige oplossing.

3 – Vuilwatertank

Uiteraard is je camper ook voorzien van een watertank voor het gebruikte water. Het is niet de bedoeling dat het water onderaan je camper wegloopt als je doucht of de spoelbak van de keuken ledigt. De vuilwatertank heeft ongeveer dezelfde capaciteit als de verswatertank. Bij de meeste modellen hangt de vuilwatertank gewoon onder de camper. Bij duurdere modellen is de vuilwatertank ingebouwd in de dubbele bodem. In dat laatste geval is de watertank vorstvrij gemonteerd.

Vermijden dat de vuilwatertank bevriest 

Als je tijdens vriesweer met de camper weggaat kan het voorkomen dat het water in de vuilwatertank dichtvriest. Dat betekent dat je die tank dan niet kan lozen. Een oplossing daarvoor is om een kleine hoeveelheid antivries of water met zout in de vuilwatertank te laten lopen. Dit kan je bijvoorbeeld doen bijvoorbeeld de afvoer van je wastafel of douchebak. 

Het komt ook voor dat de uitschuifbare klep aan de onderkant vastvriest en niet meer open wil. Een eenvoudige tip: vooraleer je in vriestemperaturen terecht komt doe je een kleine hoeveelheid vaseline aan de opening van de vuilwatertank aan te brengen.

Vuilwater = overbodige ballast

Een gevulde vuilwatertank is extra ballast. Je hebt er niets aan en het verhoogt het totale gewicht van de camper.  Als je een camper hebt tot 3.500 kg is het nodig om regelmatig de vuilwatertank te ledigen. Dit kan bij grote tankstations, standplaatsen voor campers en campings.

Vergelijkbare berichten